Σε πόσο διάστημα μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει covid19

Γιατί τόσοι πολλοί εμβολιασμένοι μολύνονται με κορονοϊό
Σε πόσο διάστημα μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει covid19

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης εξήγησε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ανοσία της αγέλης είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο πληθυσμός έχει φτάσει σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλ. μιας ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο που ο ιός δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποστειρωτική ανοσία δεν είναι κάτι εφικτό ούτε διαρκές, καθώς κάποιος έπειτα από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει εφόσον έχει νοσήσει.

Επομένως το σενάριο της ανοσίας της αγέλης δεν υπάρχει και δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το έχουμε δει και με τους άλλους κορονοϊούς, ωστόσο είχαμε μια ελπίδα αρχικά ότι μπορεί να συμβεί με αυτόν τον κορονοϊό. Δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου, ούτε λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας ειδικά με την «Όμικρον».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

«Έπειτα από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφόσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.