Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση που επηρεάζει το μεταβολισμό και χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Γεγονός που οφείλεται είτε σε μείωση της παραγωγής της ινσουλίνης, είτε σε έλλειψη πρόσληψής της από τα κύτταρα του οργανισμού.
Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτρης μας εξηγεί
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 170 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη 20ετία εξαιτίας της αύξησης της παχυσαρκίας και της απομάκρυνσης από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τρεις τύπους :
- διαβήτης τύπου 1 (η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι μηδενική)
- διαβήτης τύπου 2 (η ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται δεν επαρκεί ή δεν προσλαμβάνεται από τα κύτταρα)
- διαβήτης κύησης
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο σακχαρώδης διαβήτης δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο όταν τα επίπεδα του σακχάρου παραμείνουν για πολύ καιρό υψηλά, οι ασθενείς παρουσιάζουν:
- ναυτία
- τάση προς εμετό
- ανεξήγητη κόπωση
- θολή όραση
- πολυδιψία
- συχνουρία
- έντονη αίσθηση πείνας
- απώλεια βάρουw
Tι κινδύνους κρύβει;
Στην περίπτωση που ο διαβήτης δεν ρυθμιστεί, οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υπεργλυκαιμίας, υπογλυκαιμίας και σε ακραίες περιπτώσεις να “πέσουν σε κώμα”. Στην περίπτωση που ο διαβήτης παραμείνει αρρύθμιστος για χρόνια, οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, παθήσεις των νεφρών, αμφιβληστροειδοπάθειες, νευροπάθειες, διαβητικό πόδι κτλ.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει αφενός η εκπαίδευση του ασθενή. Ο οποίος καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή και να ελέγχει σωστά τις τιμές του σακχάρου.
Στόχος της θεραπείας είναι η διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr