34.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Πάρκινσον – Ποια ουσία που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου

Must read

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η επιστημονική κοινότητα εκπέμπει σήμα κινδύνου για την χημική ουσία τριχλωροαιθυλένιο (TCE) και τη σύνδεσή της με τη νόσο Πάρκινσον.

Το TCE είναι μια χημική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην παρασκευή πολλών καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων επαγγελματικού καθαρισμού.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Parkinson’s Disease αναφέρει ότι αυτή η άχρωμη χημική ουσία, που βρέθηκε στο απόγειο της αξιοποίησής της κατά τη δεκαετία του 1970, συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον παρκινσονισμό το 1969. Παρόλο που σήμερα η χρήση του TCE στην ΕΕ και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ είναι σημαντικά περιορισμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να έχει ζήτηση, ιδίως από την Κίνα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, ακόμη και σε περιοχές όπου η χρήση της ουσίας απαγορεύεται, η έκθεση των πληθυσμών παραμένει λόγω της συνεχιζόμενης μόλυνσης του νερού και του εδάφους.

Η ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την έκταση της χρήσης του TCE στη βιομηχανία, επανεξετάζει παλαιότερες μελέτες που συνδέουν τη χημική ουσία με τη νόσο του Πάρκινσον και διερευνά περιπτώσεις όπου το TCE και η νευροεκφυλιστική νόσος θα μπορούσαν να συνδέονται.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ολοκληρωτική απαγόρευση του TCE και του στενά συγγενικού του υπερχλωροαιθυλενίου ή τετραχλωροαιθυλενίου (PCE), κύριου χημικού διαλύτη για το στεγνό καθάρισμα, καθώς και η απολύμανση των χώρων στους οποίους είναι γνωστό ότι έγινε χρήση TCE στο παρελθόν.

Επιπροσθέτως, εκφράζουν την επιθυμία τους για μια λεπτομερέστερη και εμβριθή έρευνα για το πώς μπορεί να συνδέονται το TCE και η νόσος του Πάρκινσον. Δεδομένης της έκρηξης που έχει σημειώσει η νόσος, φαίνεται πως κάποιο στοιχείο της σύγχρονης ζωής μας καθιστά πιο ευάλωτους στην πάθηση. Ίσως η επίμαχη χημική ουσία να αποτελεί μέρος της απάντησης.

Οι ερευνητές δηλώνουν: «Το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκθεσης και της εκδήλωσης της νόσου μπορεί να είναι δεκαετίες. Οι άνθρωποι που πιθανώς γνώριζαν την έκθεσή τους στη χημική ουσία, μπορεί να την έχουν ξεχάσει προ πολλού. Όσοι εργαζόμενοι έρχονταν σε επαφή με τον διαλύτη ή άτομα που ζούσαν κοντά σε μολυσμένο περιβάλλον μπορεί να έχουν αλλάξει εργασία ή να έχουν μετακομίσει, καθιστώντας την αναδρομική αξιολόγηση πιθανών ομάδων έκθεσης στον κίνδυνο δύσκολη.»

Σημειώνουν επίσης ότι «Ο αριθμός των ατόμων με νόσο Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και, αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα διπλασιαστεί και πάλι μέχρι το 2040. Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών της νόσου -περισσότερο από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη γήρανση- άλλες λιγότερο ορατές αιτίες πρέπει να προάγουν την αύξηση των κρουσμάτων.»

Ζάκυνθος – Ζευγάρι Δανών άφησαν το ενός έτους παιδί τους στο αμάξι για να πάνε να ψωνίσουν!

MpMRI – Η νέα μέθοδος που φέρνει επανάσταση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη!

Κολωνός – Απαγόρευσαν στην 12χρονη να βλέπει τη μητέρα της στη φυλακή

Dentist Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο παιδιών

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα