Μία ανακοίνωση γεμάτη απειλές είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για “μάταιες προσπάθειες” και για δήθεν “δικαιώματα” στο Αιγαίο τα οποία η Τουρκία θα υπερασπιστεί, ενώ σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται με στόχο να απομονώσει την Τουρκία.
Μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα πως έχει «μαξιμαλιστικές θέσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο», και πως «προσπαθεί μάταια μέσω στρατιωτικών συνεργασιών να επιβάλλει τις θέσεις στην Τουρκία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
“Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας σε εναέριο χώρο και ύδατα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Είναι ένα απατηλό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Αντί συνεργασίας, η ελληνική πολιτική εξοπλισμού, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.













