28.6 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ώρες αιχμής: Εξελίξεις με τις ώρες που κόβεται το ρεύμα

Οι εξελίξεις στις ώρες αιχμής αφορούν στις δημοπρασίες που κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Ιανουάριο.

Must read

Με τη χώρα μας να έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τους επόμενους μήνες, οι καταναλωτές καλούνται να «κάνουν οικονομία στο ρεύμα» κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Το μέτρο των ωρών αιχμής, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά τις οποίες προβλέπεται η μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι η μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Μέσα στον Ιανουάριο θα κάνουν «πρεμιέρα», οι δημοπρασίες για τον περιορισμό ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πρώτη δημοπρασία ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου και η δεύτερη την επόμενη 19 Ιανουαρίου με εύρος τιμής από 0-400 ευρώ/MWh. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της ζήτησης και θα καταβληθεί στους συμμετέχοντες εκτιμάται στα 47 ευρώ κατά μέγιστο καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή έως και 31 Μαρτίου.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει ήδη στην προκήρυξη δύο κατηγοριών δημοπρασιών: Τύπου 1 που αφορά τον περιορισμό της ζήτησης σε τριμηνιαία βάση και Τύπου 2 που είναι οι μηνιαίες δημοπρασίες. Η πρώτη θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 19 Ιανουαρίου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρισμού και οι ΦΟΣΕ Απόκρισης της Ζήτησης.

Το όλο σχήμα τελεί υπό την έγκριση της Κομισιόν, ενώ με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση στον Τύπο 1 ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργήσει τρεις δημοπρασίες, μια για κάθε ώρα αιχμής την περίοδο από 19 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2023. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για κάθε μια ώρα αιχμής και κάθε ημερολογιακή ημέρα προαναφερόμενης περιόδου είναι 150 MWh.

Ο Τύπος 2 είναι μηνιαίες δημοπρασίες διενεργούνται από τον ΑΔΜΗΕ και στο σύνολο τους είναι 9 δημοπρασίες. Δηλαδή μια δημοπρασία για κάθε ώρα αιχμής και για κάθε περίοδο δημοπρασίας από την ημερομηνία έναρξης των δημοπρασιών μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023.

Η πρώτη δημοπρασία αυτής της κατηγορίας θα διενεργηθεί στις 19 Ιανουαρίου και θα αφορά στο χρονικό διάστημα ως 31 Ιανουαρίου. Η δημοπρατούμενη ποσότητα ανέρχεται σε 250 MWh, για κάθε ώρα αιχμής.

Θα ακολουθήσει δεύτερη μηνιαία δημοπρασία για το χρονικό διάστημα από 1/2/23 ως 28/2/23 και τρίτη δημοπρασία για το διάστημα από 1/3/23 ως 31/3/23, όλες για την ίδια ποσότητα, δηλαδή 250 MWh ανά ώρα αιχμής, ανά ημερολογιακή ημέρα.

Οι ώρες αιχμής και για τις δύο κατηγορίες δημοπρασιών είναι 18.00-19.00, 19.00-20.00 και 20.00-21.00

Για κάθε ώρα αιχμής οι ποσότητες στις δημοπρασίες Τύπου 2 προσαυξάνονται ισόποσα σε όλες τις περιόδους με τυχόν ποσότητα που δημοπρατήθηκε αλλά δεν απονεμήθηκε σε Πάροχο κατά τη διενέργεια των δημοπρασιών Τύπου 1 για την αντίστοιχη ώρα αιχμής.

Στις Δημοπρασίες συμμετέχουν αποκλειστικά οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, υποβάλλοντας οικονομικές προσφορές διακριτά για κάθε Χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπούν και το οποίο έχει εγγραφεί στο Μητρώο Χαρτοφυλακίων Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας που συστήνει το ΥΠΕΝ

1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται

2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα

3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα

4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων.

5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου

6. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη

7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών μακριά από εστίες θέρμανσης.

8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

11. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

13. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη

16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα

17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα

18. Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,

19. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

20. Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

21. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

22. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.

23. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα