Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσαν μέτρα ενίσχυσης για τις νέες οικογένειες, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημογραφικού ελλείμματος στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, αυτά τα μέτρα στηρίζουν το μέλλον της χώρας, προσφέροντας σημαντική ασφάλεια για τα νέα ζευγάρια, τις νέες μαμάδες και τα παιδιά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, αυξήσεις στα ποσά για τα επόμενα παιδιά και αναδρομική καταβολή του επιδόματος. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις τον Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα:
- από τα 2.000 ευρώ πάει στα 2.400 για το πρώτο παιδί
- Στα 2.800 ευρώ για το δεύτερο παιδί
- Στα 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
- Στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και πάνω
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε έξι επιπλέον μέτρα στήριξης, με συνολικό κόστος 441 εκατομμυρίων ευρώ:
- αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
- αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού
- προσαύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης, από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
- κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
- αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος
- θέσπιση του πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν απάντηση της κυβέρνησης στην επιδεινούμενη κατάσταση του δημογραφικού προβλήματος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης, καθώς ο πληθυσμός στη χώρα συρρικνώνεται σταδιακά.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δραματικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό, καθώς από το 2011 και μετά παρατηρείται συνεχής μείωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει τα 9 εκατομμύρια έως το 2050 και 7,8 εκατομμύρια έως το 2100. Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πληθυσμός της χώρας θα είναι μικρότερος από αυτόν της δεκαετίας του 1960.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αναλογία γεννήσεων σε κάθε γυναίκα έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς το 1962 αντιστοιχούσαν 2,30 γεννήσεις σε κάθε γυναίκα, ενώ το 1982 η αναλογία ήταν 2,10. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2062 δεν θα ξεπεράσει το 1,5, κάτι που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Μια χούφτα σε προστατεύει από Αλτσχάιμερ, σου δίνει ενέργεια και ρυθμίζει το σάκχαρο!
Τα 5 tips για να ξεκινάς δυναμικά την εβδομάδα σου!
«Καλπάζει» ο χιονιάς: Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες