
Με αιχμηρή παρατήρηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την πρόσφατη τελετή όπου τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για την «Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς», εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη ανθρωπότητα. «Είναι αδιανόητο, σχεδόν παράδοξο, να επιδεικνύουμε τόσο έντονο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, για την αξιοπρέπειά του, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής του, την ίδια στιγμή που αδιαφορούμε ή, χειρότερα, προκαλούμε την καταστροφή του μοναδικού μας «οίκου», του πλανήτη Γη, που μας έχει παραχωρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος, τονίζοντας την ειρωνεία ενός τέτοιου παραλογισμού. Η βράβευση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, υπογραμμίζει την αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της περιβαλλοντικής συνείδησης και της δράσης, την οποία ο Πατριάρχης πρεσβεύει εδώ και δεκαετίες. Η συμβολική σημασία της διάκρισης ενισχύεται από την ίδια την ηθική του μνημείου, ως πνευματικός ηγέτης που συνδέει την πνευματική καθοδήγηση με την πρακτική ευθύνη απέναντι στην κτίση.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μια ομιλία που προκάλεσε προβληματισμό, ανέλυσε βαθύτερα την σύνδεση μεταξύ της φροντίδας του ανθρώπου και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Επισήμανε ότι η ευημερία του ανθρώπινου είδους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη, και ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστικά αυτοκαταστροφή. «Δεν μπορούμε να διεκδικούμε τον σεβασμό και την φροντίδα για την ανθρώπινη ζωή, αν ταυτόχρονα αφήνουμε ανεξέλεγκτη την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την ποιότητα ζωής, την υγεία, ακόμα και την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως των πλέον ευάλωτων», τόνισε, υπογραμμίζοντας την καθολική φύση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Η βράβευση για την «Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς» αποτελεί μια αναγνώριση της μακροχρόνιας δέσμευσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ζητήματα οικολογικής συνείδησης και δράσης.
Ο Πατριάρχης έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης, καλώντας τους πιστούς αλλά και την παγκόσμια κοινότητα σε μια υπεύθυνη στάση. «Η Γη είναι το κοινό μας σπίτι, και η φροντίδα της είναι ιερό καθήκον για όλους μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη προς τον Θεό εκφράζεται και μέσω της αγάπης προς την κτίση, και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πράξη πίστης και ηθικής ευθύνης», υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στην θρησκευτική διάσταση της οικολογικής κρίσης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά την απονομής της τιμητικής διάκρισης, εξήρε το όραμα και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη, τονίζοντας πόσο επίκαιρες είναι οι προειδοποιήσεις του για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.
«Ο Παναγιώτατος μας θυμίζει καθημερινά, με τον λόγο και τα έργα του, ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μια απλή οικολογική ανησυχία, αλλά μια θεμελιώδης ηθική και πνευματική υποχρέωση. Η Αθήνα, ως μια πόλη που αντιμετωπίζει τις δικές της περιβαλλοντικές προκλήσεις, αναγνωρίζει και τιμά αυτή την προσπάθεια, και δεσμεύεται να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του φυσικού μας πλούτου», ανέφερε ο κ. Δούκας, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και δράσης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.













