29.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Οι αλλαγές σε Market Pass, Youth Pass και Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Must read

Η κυβέρνηση προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές σε Market Pass, Youth Pass και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια.

  • Market Pass – Νέες αιτήσεις και παραδείγματα

Μόλις λήξει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 31 Αυγούστου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass, καθώς η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.

Οι αλλαγές σε Market Pass, Youth Pass και Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

 

Μη υποβολή αίτησης στον προηγούμενο γύρο
Εκπλήρωση εισοδηματικού κριτηρίου για 1η φορά
Αλλαγή τρόπου πληρωμής (όσοι ήταν δικαιούχοι στον πρώτο γύρο και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής)
Όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, ενώ όσοι θέλουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν μόνο το 80%.

Παραδείγματα:

Νοικοκυριό με δύο μέλη θα λάβει στο τρίμηνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας 96 ευρώ και μέσω τραπέζης 76,8 ευρώ
Για τριμελές νοικοκυριό η ενίσχυση ανέρχεται στα 126 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα και στα 100,8 ευρώ μέσω τραπέζης
Για τετραμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 156 ευρώ και στα 124,8 μέσω τραπέζης.
Για πενταμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 186 ευρώ και στα 148,8 μέσω τραπέζης
Σχετικά με την πληρωμή του Market Pass, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το σενάριο που προκρίνεται είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του Market Pass και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα καλύπτει δηλαδή τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του 2023.

Youth Pass -Το ποσό και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

«Σπίτι μου» – Υποβολή αιτήσεων

Ανοίγει εκ νέου στις επόμενες μέρες η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι αλλαγές στη 2η φάση του προγράμματος

Στον προηγούμενο κύκλο το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να είχε δηλώσει στην εφορία ο υποψήφιος ανερχόταν στα 10.000 ευρώ. Το ποσό δεν αλλάζει. Ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και με τα τεκμήρια να ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ και μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.
Στην παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς δικαιούχους απέξω.
Πέραν του κατώτατου εισοδήματος, υπάρχει και το ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι άγαμοι, έγγαμοι, με ή χωρίς παιδιά.

Το ανώτατο ετήσιο εισόδημα και πως διαμορφώνεται

Για τους άγαμους το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
Των έγγαμων χωρίς παιδιά το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το εμβαδόν της κατοικίας τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα