34.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Εκλογές 2023: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «τσακώνονται» για τα ποιος θα βάλει περισσότερους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Must read

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος θα επιβάλλει περισσότερους φόρους δημιουργώντας και άλλα προβλήματα στην προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Πολιτικός «σεισμός» για το έκτακτο χαράτσι 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις που προανήγγειλε η Τσαπανίδου – Οι αντιδράσεις

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της Πόπης Τσαπανίδου για την έκτακτη φορολόγηση ύψους 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου έκανε γνωστό ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έκτακτο χαράτσι στις επιχειρήσεις, μία έκτακτη φορολόγηση 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η Πόπη Τσαπανίδου μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξαπέλυσε νέα «φορολογική ρουκέτα», την οποία θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων Δημήτρη Οικονόμου και του Ακη Παυλόπουλου αναφορικά με τη φορολόγηση των μερισμάτων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του η κυρία Τσαπανίδου είπε «χθες μίλησε ο Αλέξης Τσιπρας και είπε για πολύ μικρή απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αξίζει να δοθεί συνέχεια στο θέμα των μερισμάτων».

Στη συνέχεια η κυρία Πόπη Τσαπανίδου σε ερώτηση «πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις 3 κοινωνικές παρεμβάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε πως θα περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης;», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων.

Τότε παρενέβη στη συζήτηση ο εκπρόσωπος Τύπος της ΝΔ Ακης Σκέρτσος λέγοντας «δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ έκτακτη φορολόγηση, χαράτσι στις επιχειρήσεις», με την κυρία Τσαπανίδου να απαντά «θα φορολογήσουμε τα υπερέσοδα».

Οι διάλογοι μεταξύ Τσαπανίδου, Σκέρτσου και δημοσιογράφων της εκπομπής

Άκης Παυλόπουλος: Τα λεφτά πού θα βρείτε δεν μας είπατε…

Πόπη Τσαπανίδου: Σας είπαμε ότι υπάρχει μια φορολόγηση στα υπερέσοδα.

Άκης Παυλόπουλος: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Πόπη Τσαπανίδου: Θα πραγματοποιηθεί με μια έκτακτη φορολόγηση.

Άκης Παυλόπουλος: Τα οικονομικά δεν είναι ένα ασαφές περίγραμμα.

Άκης Παυλόπουλος: Ρωτώ στην πράξη να μου πείτε. Λέτε ότι στις πρώτες 50 μέρες θα κάνετε τρεις κοινωνικές παρεμβάσεις. Πολύ ωραίο είναι αυτό. Με αντίστοιχη πράξη θα πάρετε τα λεφτά και από πού;

Πόπη Τσαπανίδου: Από τα υπερέσοδα.

Δημήτρης Οικονόμου: Έκτακτο φόρο είπατε, στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων.

Άκης Σκέρτσος: Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολόγηση στις επιχειρήσεις στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 3,5 δισ. ευρώ φόρο, χαράτσι. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Φυγή επενδύσεων, φυγή επιχειρήσεων και ανεργία.

Οικονόμου: Ποιες εταιρείες θα φορολογήσετε;

Τσαπανίδου: Θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ; Θέλετε να γίνω εφοριακός;

Η συζήτηση έκλεισε με τον παρουσιαστή Ακη Παυλόπουλο να σχολιάζει άρα με πράξη νομοθετικού περιερχόμενου θα περάσετε τις 3 κοινωνικές παρεμβάσεις και θα βάλετε έκτακτη φορολόγηση 3,5 δισ στις επιχειρήσεις.

«Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου σε δήλωσή της μετά τη συζήτηση επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε νωρίτερα. «Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δε μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών» υπογραμμίζει η Πόπη Τσαπανίδου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη» διαμηνύει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΦΙΑ: Σάλος με τη δήλωση Παραστατίδη για μονιμοποίηση – Το «άδειασμα» από το ΠΑΣΟΚ και η αντίδραση

Σάλο προκάλεσε τα όσα δήλωσε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, μιλώντας στο OPEN για τη μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στο φόρο γενικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

Μετά τις αντιδράσεις το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του πήρε αποστάσεις τονίζοντας ότι «το πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης.

Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».

Η ανταπάντηση Παραστατίδη

Με μία ανάρτησή του ο κ. Παραστατίδης σημειώνει πως τα ΜΜΕ προχώρησαν στη γνωστή «μονταζιέρα» καθώς αυτός μίλησε για ενίσχυση άμεσων φόρων και όχι συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ. Συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος αναφερόταν σε ενίσχυση του φόρου γονικής παροχής και όχι του ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε, δε, πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος θα επιβάλλει περισσότερους φόρους δημιουργώντας και άλλα προβλήματα στην προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

 

 

Μητσοτάκης: Έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια
Από το Ρέθυμνο, όπου περιοδεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ. ότι έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». «Τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό» σχολίασε.
Ανέδειξε παράλληλα «τη μεγάλη διαφορά» μεταξύ του προγράμματος της Ν.Δ. και του προγράμματος των αντιπάλων της: «Εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο» είπε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα