31.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές

Must read

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τη χώρα μας να απέχει πλέον μόλις μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά τον αμερικανικό οίκο, που φημίζεται για την «σκληρότητα» των αξιολογήσεών του.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε στην Ελλάδα το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς αναβάθμισε το rating της οικονομίας στο BBB (low), με σταθερό trend, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και η Scope Ratings τον Αύγουστο.

Ο οίκος με αυτήν την αξιολόγηση μειώνει την απόσταση της χώρας μας από τα τρία, σε μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική βαθμίδα.

Εξίσου, αν όχι σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η δημοσιονομική επίπτωση των οποίων έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε αναλυτές και επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου Moody’s, η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα στηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των πιστωτικών δεικτών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς.

Ειδικότερα,όπως αναφέρεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής βεβαιότητας για την επόμενη τετραετία, ενισχύοντας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που υποστηρίζει την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική τόνωση.

Η σταθερή προοπτική εξισορροπεί αυτές τις θετικές τάσεις έναντι διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει η Moody’s, συμπεριλαμβανομένων ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου επενδυτικού επιτοκίου, ενός σημαντικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό δημόσιο χρέος και επιπλέον οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις (από το δημογραφικό έως την κλιματική αλλαγή).

Η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή δυναμική, χάρη στη διαρκή αλλαγή στο οικονομικό της μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2023-27 κατά 2,2%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βελτίωση, σε σύγκριση με τη μέση ανάπτυξη 0,8% ετησίως τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας.

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστηρίζονται από κεφάλαια του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Aaa stable).

Με βάση την πρόοδο στις εκταμιεύσεις κεφαλαίων και την εξεύρεση επενδυτικών πόρων από την ίδια την Ελλάδα, η Moody’s αναμένει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην ανάπτυξη της χώρας.

Επιπλέον, αναμένει ότι η θετική τάση στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) θα συνεχιστεί λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών, των εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων και της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Συνολικά, αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων (μετρούμενων ως ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) σε περίπου 18% του ΑΕΠ έως το 2027, από 13,7% που καταγράφηκε το 2022.

Οι ισχυρές επενδύσεις θα συμβάλουν στη διατήρηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα, η Moody’s προβλέπει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γύρω στο 5%-7% του ΑΕΠ έως το 2027, έναντι 9,7% το 2022.

Σε πρόσφατο σημείωμά του για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, ο αμερικανικός οίκος είχε κάνει ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σχολιάζοντας ότι οι φωτιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι η Moody’s τον Μάρτιο έχει παράσχει θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές, είχε χαρακτηρίσει την επανεκλογή της Ν.Δ. ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive), σημειώνοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχεια στην οικονομική πολιτική.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις -από τη Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου- οι αξιολογούν την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η DBRS ήταν ο πρώτος οίκος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που ενέταξε στην Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας με αξιολόγηση BBB.

Κωστής Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Moody’s: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική, η οποία, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα