Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε μια θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές επαφές των χωρών, βάσει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών τον Οκτώβριο, συναντήσεις τον Νοέμβριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, ειδικά στη Μεσόγειο, καθώς και για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες.
Συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασίας είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αναγνωρίζοντας την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στη συζήτηση ως παραγωγική και τόνισε ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.
Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.
Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».
«Επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων στοιχείων:
Αντίστοιχα, θα διεξαχθεί η συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου, αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, που έχουν επηρεάσει πολύ τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.
Αναγνωρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών ανατέθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονιστούν για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη», κατέληξε η ανακοίνωση.
Απεργία 21/09 σε Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία – Οι τελικές αποφάσεις
Νέες αυξήσεις φωτιά σε 14 βασικά προϊόντα διατροφής
Καιρός – Έρχεται νέα κακοκαιρία τύπου “Daniel” – Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Δημόσιο – Αύξηση αμοιβών κατά 10,5% – Τι σημαίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους