28.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Μητσοτάκης: Διεθνές καθήκον να μπει φρένο στους ηγέτες που καταπατούν τα σύνορα γειτόνων

Must read

Ο Πρωθυπουργός κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022» υπογράμμισε πως είναι καθήκον της Διεθνούς Κοινότητας να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, στον ρόλο που διαδραματίζει στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, στις προκλήσεις που εμφανίζονται  εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην ανάγκη για «πράσινη» ναυτιλία  καθώς και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα μας.

Ειδικότερα,  ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας τονίζοντας με έμφαση τον καθοριστικό της ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ανάγκες της οποίας καλύπτει σε ποσοστό παραπάνω από 60%. Αναφερόμενος μάλιστα  στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπογράμμισε πως στόχος είναι να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι η  Ελλάδα γίνεται ενεργειακή πύλη λέγοντας  χαρακτηριστικά: “Οι κινήσεις της Ελλάδος -όπως είπε και η κυρία Επίτροπος- προς την ενεργειακή της αυτάρκεια, υπήρξαν και είναι ταχύτατες. Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με φίλους Βαλκάνιους ηγέτες αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο. Όπως ξέρετε αυξάνουμε σημαντικά την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, θα μπορούν να υποδέχονται περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ενώ επιταχύνουμε και την ανάπτυξη αγωγών οι οποίοι θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια, αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Η πατρίδα μας γίνεται, έτσι, μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σταθερούς πυλώνες της τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή. Σήμερα βέβαια κυβερνώνται από σύγχρονες γέφυρες και ηλεκτρονικά πιλοτήρια, τα οποία ενσωματώνουν διαρκώς τις νέες καινοτομίες που κάνουν τη ναυτιλία ακόμα πιο παραγωγική”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε την ανάγκη στροφής προς την «πράσινη» ναυτιλία υπογραμμίζοντας, ανάμεσα σε άλλα: “Και τώρα είναι η ώρα και για την ακτοπλοΐα να κάνει ένα μεγάλο βήμα, γιατί η «πράσινη» ακτοπλοΐα δεν θα αναδείξει μόνο στους επισκέπτες ένα νέο μοντέλο γνωριμίας με την Ελλάδα, αλλά θα προστατεύσει τελικά και τη θάλασσά μας και τον αέρα μας. Και ακριβώς για όλα τα παραπάνω είμαι έτοιμος, σε συνεργασία μαζί σας, να προτείνω στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα ο Πειραιάς να φιλοξενήσει ένα πραγματικό Centre of Excellence for carbon neutral maritime technologies (πρότυπο κέντρο ναυτιλιακών τεχνολογιών για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα)”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις νέες προοπτικές για το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο τονίζοντας ότι: “στον τόπο μας αναβιώνει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος. Είναι ο δίδυμος αδελφός της γαλανόλευκης ναυτιλίας. Το Νεώριο της Σύρου, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πριν από λίγους μήνες, ξαναγίνεται ένας «πνεύμονας» απασχόλησης και «ατμομηχανή» ευημερίας για το νησί. Ξέρω ότι πολλοί από σας το έχετε επιλέξει και είστε πολύ ικανοποιημένοι από τις εργασίες που γίνονται εκεί. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαράζουν νέα ρότα, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας έλυσε και το τελευταίο σημαντικό εκκρεμές ζήτημα. Και στον ίδιο δρόμο πιστεύω ότι θα βαδίσουν επιτέλους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ένα ειδικό σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα έρθει σύντομα στην Βουλή. Ενοποιούνται έτσι οι πολλαπλοί εθνικοί μας στόχοι. Είναι αναπτυξιακοί, γιατί σε αυτή την προσπάθεια κινητοποιούνται μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Onex, η ιταλική Fincantieri. Είναι, επίσης, κοινωνικοί γιατί με αυτόν τον τρόπο συντηρούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργούμε και πολλές νέες. Είναι φυσικά και αμυντικοί, με αναγεννημένα ναυπηγεία τα οποία είναι σε θέση να εκτελούν σημαντικά έργα του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτό. Και βέβαια είναι και στόχοι οικολογικοί, διότι εκεί αύριο μπορούν να γίνονται πράσινες κατασκευές, όπως παραδείγματος χάρη αυτές που απαιτούνται για να τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.”

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Στρατή Μυριβήλη: «όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων». Τη γνωριμία αυτή με τις θάλασσες του κόσμου καλούμαστε τώρα να ανανεώσουμε. Και το μπορούμε. Με τόλμη, με γνώση, με συνέπεια, έχοντας πρίμα τον καιρό.

 

 

 

 

 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα