Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί και αν χρειάζονται κάποιες πιθανές αλλαγές στο μείγμα των μέτρων που εφαρμόζονται για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος του κορονοϊού δεδομένης και της κόπωσης των πολιτών από τις συνεχείς περιοριστικές παρεμβάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει κάποια εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για έναν γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη και τους επιδημιολογικούς παράγοντες και εφόσον επιτρέπεται κάτι τέτοιο βάσει της εικόνας που έχει διαμορφωθεί έως τώρα.

Ζητούμενο αποτελεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αλλά χωρίς να υπάρχει το ρίσκο για νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Στις 22 Μαρτίου εκτιμάται ότι ίσως θα μπορούσαν να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής περιποίησης μανικιούρ – πεντικιούρ, πάντα με την τήρηση του ορίου των δύο χιλιομέτρων και με ραντεβού ενώ στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, με αυστηρούς κανόνες και μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς η επαναλειτουργία να γίνει με τη μέθοδο του click away ή με click in shop.

Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να δοθεί παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων αναμένεται να τεθεί και η χαλάρωση του κωδικού 6 στα sms όσον αφορά στις μετακινήσεις και να επιτραπεί ξανά η μετάβαση από δήμο σε δήμο.

Θα εξεταστεί επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 7 μ.μ. και να επιτρέπεται η κυκλοφορία έως τις 9 μ.μ.

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και από τα μέσα Μαΐου να προχωρήσει το άνοιγμα του τουρισμού.

Πέτσας: Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου
Σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο κ. Πέτσας εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό. Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.