Η δουλειά του εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη. Μπορεί πολλοί να νομίζουν πως περιορίζεται στις διδακτικές ώρες εντός σχολικής τάξης αλλά είναι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Κάθε διδακτική ώρα στην τάξη κρύβει πίσω της πολλές ώρες προετοιμασίας και σχεδιασμού του μαθήματος αλλά και επιμορφώσεις σε ό,τι απαιτείται. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί ξεπερνούν τον εαυτό τους, δημιουργώντας μέσα διδασκαλίας που… απογειώνουν το μάθημα και δίνουν την πληροφορία στον μαθητή με παιγνιώδη τρόπο.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει η δασκάλα, Ράνια Λάμπου, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Global Teacher Award 2020 από τον οργανισμό AKS ως “Καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο”. Η Ράνια Λάμπου μαθαίνει φυσική σε παιδιά δημοτικού με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο, δίνοντας έμφαση στην εμπειρική και διερευνητική μάθηση, στην αυτονομία και στην ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, μέσω δοκιμών και σφαλμάτων, σε μια σειρά διαδραστικών STE(A)M projects.
Διδάσκει αφηρημένες έννοιες της φυσικής μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, το κολάζ και το θεατρικό παιχνίδι ενώ παράλληλη χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να δημιουργήσει εκπαιδευτικά βίντεο σε συνεργασία με τους μαθητές της που να απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Το ThessToday.gr επικοινώνησε με την κ. Λάμπου, η οποία μίλησε για το έργο της, τα συναισθήματα που της δημιουργεί το συγκεκριμένο βραβείο ενώ αναφέρθηκε στους στόχος που θέτει για το μέλλον.
Ε: Αρχικά συγχαρητήρια για την πρόσφατη διάκρισή σας και το διεθνές βραβείο Global Teacher Award 2020 από τον οργανισμό AKS. Πώς αισθάνεστε για τη συγκεκριμένη διάκριση;
Α: Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και συγκίνηση όταν μου ανακοινώθηκε ότι μου απονεμήθηκε βραβείο της “Καλύτερης εκπαιδευτικού στον κόσμο” (Global Teacher Award 2020) από τον Διεθνή Οργανισμό AKS. Είναι 25ο βραβείο μου και η χαρά μου είναι εξίσου η ίδια με αυτή που είχα όταν κέρδισα το πρώτο μου βραβείο. Η αναγνώριση αυτή δικαιώνει πολύχρονους κόπους, αγώνες και θυσίες μου στον χώρο της εκπαίδευσης και μου δίνει ώθηση να συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά. Αισθάνομαι, επίσης, περήφανη που εκπροσωπώ την Ελλάδα και την ελληνική εκπαίδευση με αυτή τη διάκριση.
Ε: Το βραβείο αφορά της διδασκαλίας φυσικής σε παιδιά δημοτικού με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο; Ποιος ακριβώς είναι αυτός;
Α: Οι μαθητές μου προσεγγίζουν περίπλοκες και αφηρημένες έννοιες της φυσικής μέσα από βιωματικό τρόπο, δίνεται δηλαδή έμφαση στην εμπειρική και διερευνητική μάθηση, στην αυτονομία και στην ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, μέσω δοκιμών και σφαλμάτων, σε μια σειρά διαδραστικών STE(A)M projects. Με την εφαρμογή της STEM μεθοδολογίας, δηλαδή της συνδυαστικής διδασκαλίας της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) οι μαθητές εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων, αποκτούν δεξιότητες κριτικής σκέψης, και μαθαίνουν να συνεργάζονται με ομαδική εργασία.
Ε: Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη δράση, η οποία έφτασε μέχρι τη διεθνή αναγνώριση;
Α: Το 2016 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω ως δασκάλα Ευέλικτης Ζώνης σε ένα πρόγραμμα του CERN (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών) που αφορούσε τη διδασκαλία σωματιδιακής φυσικής σε μαθητές δημοτικού. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι μαθητές μου στο 4ο ΔΣ Αρτέμιδος υλοποίησαν εκπληκτικές δημιουργικές δραστηριότητες, έκαναν προσομοίωση πειραμάτων φυσικής και πολλές πρωτότυπες κατασκευές. Για παράδειγμα, απεικόνισαν τον ανιχνευτή CMS με πολλούς και διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας μια
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ
[…] Λάμπει για την Ελλάδα ! Ρ.Λάμπου: Η Ελληνίδα δασκάλα που… […]