Αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό είναι απολαυστικό και απαλλαγμένο από ενοχές, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις των γλυκών.
Το γλυκό αυτό αντιπροσωπεύει μια πλούσια πηγή ασβεστίου και παρέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, προσφέρει ενέργεια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του σνακ είναι ότι μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε περίπτερα.
Πρόκειται για ένα γλυκό που παρασκευάζεται από σουσάμι και μέλι και είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό. Το παστέλι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ενέργεια και υγεία.
Οι ρίζες του παστελιού μπορεί να ανιχνευθούν ακόμα και στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου ονομαζόταν “σησαμούς” ή “σησαμάτον,” ένα αγαπημένο γλύκισμα των Βυζαντινών.
Τα οφέλη του παστελιού είναι πολλά. Παρέχει ενέργεια και διαθέτει καλή αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων, ενώ το σουσάμι που περιέχει προσφέρει ενέργεια σε αργούς ρυθμούς λόγω των φυτικών ινών του.
Επιπλέον, το σουσάμι παρέχει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό, ενώ το μέλι προσφέρει υγιείς υδατάνθρακες και μειώνει την απώλεια μαγνησίου, προσφέροντας ενέργεια.
Συν τοις άλλοις, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν υγιή λιπαρά που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων.
Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν φυτικές ενώσεις όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες, που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της “κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Επιπρόσθετα, οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο.
Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σουσάμι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και να διατηρήσουν φυσιολογική την αρτηριακή πίεση.
Τέλος, η κατανάλωση παστελιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της αίματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώσουν παστέλι, λαμβάνοντας υπόψη τις θερμίδες και την περιεκτικότητά του σε λιπίδια.
12 τρόποι για να διώξετε το άγχος από την καθημερινότητά σας!
Το φρούτο που αν το τρως πριν το γεύμα σε βοηθά να χάσεις κιλά!
Τα 3 μπαχαρικά που ενισχύουν την υγεία και το μεταβολισμό σου!