37 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Καθαρισμός και απολύμανση επαγγελματικών χώρων στα πλαίσια του κορωνοϊού

Must read

Οι τακτικοί καθαρισμοί και η απολύμανση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων θεωρούνται πλέον επιτακτική ανάγκη για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2. Για το λόγο αυτόν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει ορίσει διεθνείς κανόνες καθαρισμού.

 

Νέες συστάσεις καθαρισμού και απολύμανσης

  • Σε εργασιακούς χώρους, εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας εφαρμόζεται καθαρισμός ρουτίνας.
  • Σε χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά, απαιτείται συχνός καθαρισμός και απολύμανση για τη μείωση της πιθανότητας έκθεσης στον ιό. Η απολύμανση των τακτικά χρησιμοποιούμενων επιφανειών θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Σκληρά και μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, μέταλλο ή πλαστικό, είναι καλό να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση. Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια από τις επιφάνειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19.
  • Σε χαλιά, τάπητες ή καθίσματα, πρέπει να γίνεται επίσης τακτικός καθαρισμός στα πλαίσια της απολύμανσης του χώρου.
  • Επιπλέον με τους νέους κανονισμούς, συστήνεται η νεφελοποίηση ως έγκυρη μέθοδος απολύμανσης και ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγεται ο ψεκασμός στους εσωτερικούς χώρους.

Το πρωτόκολλο καθαρισμού θα πρέπει να τηρείται πιστά και να αναθεωρείται με βάση τη διαθεσιμότητα των απολυμαντικών αλλά και του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εγασίας

H εφαρμογή των πρακτικών πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού SARS COV -2, έχει σαν στόχο αφενός να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και αφετέρου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Eργασίας (17312/Δ9.506 της 4/5/2020) με θέμα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων , συστήνεται:

→ ο επαρκής αερισμός των εργασιακών χώρων και η τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο φυσικός αερισμός των χώρων.

→ ο καθαρισμός με απορρυπαντικά ή απολυμαντικά, τακτικά και οπωσδήποτε κατά την αλλαγή βάρδιας:
– των υποδομών και των επιφανειών των χώρων εργασίας (δάπεδο, πόμολα, κουπαστές διακόπτες, κ.λπ.)
– των κοινόχρηστων χώρων όπως χώροι διαλειμμάτων – ανάπαυσης, αποδυτήρια, τουαλέτες, λουτρά κ.λπ.
– του εξοπλισμού εργασίας καθώς και των εργαλείων, συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται (τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, ανελκυστήρες, ανυψωτήρες κ.λπ.).

→ την απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, χώρων όπου έχει εντοπιστεί πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης COVID-19.
→ τη διάθεση και την τοποθέτηση σκεπαστών κάδων απορριμμάτων, όπου θα απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση του τα ΜΑΠ μιας χρήσης, καθώς και τα μαντιλάκια, χειροπετσέτες ή άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση των επιφανειών εργασίας, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής
→ το συχνό καθαρισμό των ενδυμάτων εργασίας (φόρμες, ποδιές κ.λπ.) και των συνήθων μέσων ατομικής προστασίας που χορηγούνται (κράνη και υποδήματα ασφαλείας, γυαλιά, μέσα προστασίας της ακοής, άρβυλα κ.λπ.), καθώς και την ασφαλή αποθήκευσή τους. Επισημαίνεται η μέριμνα για αυστηρά προσωπική χρήση των συνήθων ΜΑΠ

Απολυμαντικά – καθαριστικά μέσα

Όπως μας εξήγησαν στην εταιρεία Attic Building Services, ο καθαρισμός θα πρέπει να είναι πλέον συστηματικός σε όλους τους χώρους εργασίας. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί ώστε να χρησιμοποιούνται πάντα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Το είδος και η ποσότητα των καθαριστικών που χρησιμοποιούνται καθορίζονται ανάλογα με τον χώρο, τις επιφάνειες ή τον εξοπλισμό καθώς και από το απαιτούμενο επίπεδο απολύμανσης (υψηλό, μέσο, χαμηλό). Συνήθως υψηλό επίπεδο απολύμανσης χρησιμοποιείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Σε όλα τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος των πληροφοριών που αναγράφονται στην ετικέτα για να επιβεβαιωθεί τόσο η καταλληλότητα χρήσης τους όσο και ο τρόπος και χρόνος δράσης τους. Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να είναι ενημερωμένο σχετικά με τον τρόπο χρήσης και δράσης των καθαριστικών-απολυμαντικών και να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων καθώς  και  σημείων που αγγίζουν συχνά  χέρια .

Ο συστηματικός καθαρισμός αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Covid 19

Η εταιρεία Attic Building Services  έχει εναρμονίσει τις υπηρεσίες της με τις νέες ανάγκες καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων γραφείων κατά covid 19. Συνδυάζοντας την πολυετή εμπειρία με το απόλυτα ελεγμένο και αξιόπιστο προσωπικό και κάνοντας χρήση των εγκεκριμένων για την εξάλειψη του ιού καθαριστικών- απολυμαντικών, έχει δημιουργήσει προγράμματα που συνδυάζουν την απολύμανση και τον καθαρισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Αναλαμβάνει με υπευθυνότητα τον τακτικό καθαρισμό  επαγγελματικών χώρων, διαθέτοντας εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού προσαρμοσμένα πάντα στις νέες απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο συστηματικός και σωστός καθαρισμός των εσωτερικών χώρων και η απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων, αποτελούν σημεία υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.atticlean.gr

 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα