“Μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Παρόλο που αρέσει σε πολλούς να χρησιμοποιούν λουκάνικα, πεπερόνια, προσούτο και άλλα επεξεργασμένα κρέατα στη μαγειρική τους, οι θρεπτικές αξίες τους είναι υποδεέστερες από τις τοξίνες που μας προσφέρουν.
Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία μας.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.”

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 10 ετών και συμμετείχαν πάνω από 134.000 άνθρωποι από 21 χώρες, ερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της καρδιαγγειακής υγείας των συμμετεχόντων.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος εβδομαδιαίως, η οποία αποδείχθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 46%.
Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, που περιλάμβανε οτιδήποτε αλατισμένο ή παστό, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 51%.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα ακατέργαστα κρέατα, όπως τα πουλερικά, το βοδινό και το χοιρινό, δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει συντηρητικά και υψηλές ποσότητες αλατιού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.
Η μακροχρόνια περίσσεια νατρίου έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές στην υγεία με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη που αναφέρεται στο Womansworld.