Δυναμιτίζει πάλι το κλίμα στη Μεσόγειο η Τουρκία. Μετά από τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως είναι γνωστό, το «Γιαβούζ» έκανε γεωτρητικές εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για πολλούς μήνες – από τον Απρίλιο ως τις αρχές Οκτωβρίου του 2020, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, όταν αποχώρησε , η επίσημη εξήγηση που είχε δοθεί από την τουρκική πλευρά ήταν ότι αυτό συνέβη διότι έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης στο πλωτό γεωτρύπανο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν διευκρίνισε σε ποια θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα κατευθυνθεί το «Γιαβούζ». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντονμέζ είπε: «To Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».