11.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η νόσος – σιωπηλός δολοφόνος που επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στην Ελλάδα

Must read

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια μακροχρόνια μεταβολική διαταραχή, χαρακτηρισμένη από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Είναι γνωστός και ως “σιωπηλός δολοφόνος” καθώς εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες (και παγκοσμίως) επηρεάζοντας πάνω από 34 εκατομμύρια Αμερικανούς. Κάθε χρόνο, καταγράφονται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέα περιστατικά, μια ανησυχητική στατιστική.

Στην χώρα μας, αυτή η νόσος αφορά το 10-12% του πληθυσμού, μεταφραζόμενο σε έναν ανησυχητικό αριθμό περίπου 1.000.000 με 1.200.000 πολίτες μας.

Ο διαβήτης όχι μόνο επηρεάζει την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, αλλά έχει επίσης μακροχρόνια και καταστροφική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την επιρροή στην εμφάνιση ασθενειών και λοιμώξεων.

Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ότι τόσο η μακροχρόνια καλή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γνωστή και ως ευγλυκαιμία), όσο και, πρωί-πρωί, η καλή διαχείριση κατά την έναρξη της λοίμωξης, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην βελτιωμένη εξέλιξη της νόσου.

Ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων για τα άτομα με διαβήτη, με το ακόμα μικρότερο μόλυνμα να μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας, καθώς επίσης να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασής τους.

Οι 5 τρόποι με τους οποίους ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε ανοσοκαταστολή είναι οι εξής:

  1. Ο διαβήτης μειώνει την ικανότητα του αμυντικού συστήματος και των λευκών αιμοσφαιρίων να φτάσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην περιοχή της λοίμωξης. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση όπου η φλεγμονή μέσα στα αγγεία προκαλεί βλάβες που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Αυτές οι πλάκες συμβάλλουν στην σκλήρυνση και στένωση των αγγείων, επηρεάζοντας αρνητικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού και τη δυνατότητα των λευκών αιμοσφαιρίων (των κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες) να φτάσουν στην περιοχή της λοίμωξης και να διατηρήσουν την παρουσία τους εκεί. Αυτό οδηγεί σε καθυστερημένη επούλωση πληγών και αυξημένη ευαισθησία σε μελλοντικές λοιμώξεις.
  2. Η χρόνια υπεργλυκαιμία επιβραδύνει επιπλέον τη ροή του αίματος μέσα από τα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών σε τραυματισμούς και μολύνσεις. Λόγω της παχυσαρκίας και της γήρανσης των αγγείων, παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος στην περιοχή της λοίμωξης. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ποσότητα θρεπτικών ουσιών και άλλων υγιών κυττάρων στην περιοχή τραυματισμού από ό,τι απαιτείται για την αναγέννηση των κυττάρων. Το δέρμα, το οποίο είναι το κύριο αντιμετωπιστικό εμπόδιο για την επιδίωξη ανοσίας, χάνει την ελαστικότητά του και δεν προσφέρει επαρκή προστασία από μικροτραυματισμούς, φλεγμονές και λοιμώξεις. Αυτό δημιουργεί καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών, παρέχοντας συγχρόνως ευκαιρία στα βακτήρια να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν μολύνσεις.
  3. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και παραμορφώνουν τη σύνθεση των ουδετεροφίλων. Τα λευκά ουδετεροφίλα αιμοσφαίρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε βακτηριακές λοιμώξεις. Είναι τα πρώτα λευκοκύτταρα που φτάνουν στον τόπο της λοίμωξης και καταπολεμούν την ασθένεια. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και παραμορφώνουν τη σύνθεση των ουδετεροφίλων στο σώμα. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης βλάπτει την παραγωγή και την ωρίμανση των ουδετεροφίλων στο μυελό των οστών, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού τους στο αίμα. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμποδίζουν την ικανότητα των λευκοκυττάρων να κινητοποιηθούν και να φτάσουν στον τόπο της λοίμωξης, προκειμένου να προωθήσουν την απομάκρυνση ανεπιθύμητων κυττάρων μέσω της διαδικασίας του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
    1. Ο διαβήτης τύπου 2 οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύει τη δράση των αντισωμάτων και των φαγοκυττάρων, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη μικροβίων και ιών που προκαλούν ασθένειες. Η υπεργλυκαιμία, δηλαδή το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, προκαλεί προβλήματα στους υποδοχείς του ανοσοποιητικού συστήματος και επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελούν τη φαγοκυττάρωση. Αυτή η διαταραχή στη φαγοκυττάρωση, από την πλευρά της, οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των μικροβίων στο σώμα και αυξάνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις.
    2. Το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα παρέχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η υπεργλυκαιμία προκαλεί την παραγωγή καταστροφικών μορίων που ονομάζονται AGEs (Advanced Glycation End Products) στο σώμα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό και περιορίζουν την ικανότητά του να καταπολεμά λοιμώξεις και φλεγμονές. Η ασθενέστερη λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού ανοίγει τον δρόμο για πιο σοβαρές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις όταν αυτές εισβάλλουν στο σώμα μέσω τραυματισμών, πληγών, εισπνοής, κατάποσης, ουροποιητικού συστήματος και άλλων.

    Για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σημαντικό να:

    • Διατηρείτε σταθερά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ελέγχοντας τη γλυκαιμία σας και τηρώντας τις συστάσεις του γιατρού.
    • Σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Προσέχετε το βάρος σας και αποφεύγετε την παχυσαρκία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Ασκείστε τακτικά, καθώς η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης και το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι και κοτόπουλο. Αυτή η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.

    Η σωματική υγεία και η ψυχική ευεξία είναι σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα