Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσε συζήτηση με αφορμή το δίτομο βιβλίο του Γιώργου Καμηλάρη με τίτλο «Η Αριστερά στη Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία».
Επιμέλεια Θεοδοσία Κυριάκου
Η εκδήλωση διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τον συντονισμό είχε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχολιασμό έκαναν ο Αιμίλιος Σολωμού, Ιστορικός, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γιώργος Χαραλάμπους, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης.
Το βιβλίο του κύριου Καμηλάρη καλύπτει την περίοδο από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 μέχρι και το Σχέδιο ΑΝΑΝ το 2004. Ταυτόχρονα επανεκδόθηκε (σε βελτιωμένη μορφή) ο Α΄ Τόμος για την περίοδο από τη συγκρότηση της Αριστεράς σε πολιτικό κόμμα το 1926 μέχρι την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Το βιβλίο του κύριου Καμηλάρη αποτελείται από δύο τόμους. Καθ’ όλη τη σύγχρονη ιστορική πορεία του τόπου συνέβησαν συνταρακτικά γεγονότα: Η αυθόρμητη εξέγερση του 1931, η καταπίεση της δεκαετίας 1930-40 από την παλμεροκρατία, η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η στάση της Αριστεράς, η συγκλονιστική δεκαετία του 1940-50 με τις παλινδρομήσεις της Αριστεράς μεταξύ ανεξαρτησίας/αυτοκυβέρνησης και Ένωσης, η σύγκληση της Διασκεπτικής και η οργάνωση του Δημοψηφίσματος το Γενάρη του 1950 με την ενεργό εμπλοκή της Αριστεράς. Όλα αυτά συνιστούν κορυφαία ορόσημα στην ιστορική πορεία του τόπου και της Αριστεράς τα οποία καλύπτονται στον Α΄ Τόμο του βιβλίου.
Στον δεύτερο τόμο του βιβλίου γίνεται αναφορά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, την πολυτάραχη δεκαετία 1960-70 με την τουρκική ανταρσία και το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα που οδήγησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, καθώς και την τουρκική εισβολή και τις συνέπειές της. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται τα διάφορα σχέδια-προτάσεις της δεκαετίας του 1980-90 για επίλυση του Κυπριακού και πώς από την Ένωση μεταπηδήσαμε στην ανεξαρτησία, στη συνέχεια στην πολυπεριφερειακή και διπεριφερειακή ομοσπονδία και τελικά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που έγινε σήμερα η σημαία των εξελίξεων. Κατάληξη αυτής της διεργασίας ήταν το Σχέδιο Ανάν και το Δημοψήφισμα του 2004.
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε έγκυρες πρωτογενείς πηγές και καταγράφει με αντικειμενικότητα και σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια, μια πτυχή της κυπριακής Ιστορίας που εν πολλοίς δεν είναι μέχρι σήμερα καλά γνωστή. Οι δύο τόμοι του βιβλίου συνιστούν στην ουσία καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας, μακριά από πολιτικές αγκυλώσεις, ιδεολογικές αποχρώσεις ή κομματικές σκοπιμότητες. Συνιστούν απαραίτητα βιβλία αναφοράς για πολιτικούς, ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, φοιτητές και μαθητές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το ενέκρινε με σχετική απόφασή του για περίληψη στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Τα βιβλία πωλούνται προς €25 έκαστο και μπορούν να εξασφαλιστούν από τα μεγάλα βιβλιο-πωλεία και από το συγγραφέα (22 426778 και 99 613526).
Ακολουθήστε την Θεοδοσία Κυριάκου
Facebook page https://www.facebook.com/theodosia.kyriakou.page