21.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Eurostat: Τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό εμφάνισε η Ελλάδα τον Απρίλιο

Must read

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους

Ενισχύθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 7% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, όπως επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5% (η ΕΛΣΤΑΤ έδειξε 3% κάτι που δείχνει μεγάλη διαφορά) πίσω από το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%).

Στον αντίποδα, οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι η Ουγγαρία (24.5%), η Λετονία (15,0%) και η Τσεχία (14,3%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο και στο σύνολο της Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη μέλη και αυξήθηκε πέντε. Στην Ε.Ε. συνολικά ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο από 8,3% τον Μάρτιο.

Το πρόβλημα με τα τρόφιμα

Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης ήρθε από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,75 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν υπηρεσίες (+2,21 μονάδες), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,62 μονάδες) και η ενέργεια (+0,38 μονάδες).

Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα επιβράδυνε στο 7,3% από 7,5%, ενώ χωρίς το αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Απρίλιο από 5,7% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας μείωση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 1%.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 10,2% τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αποκλιμακώθηκε το ενεργειακό κόστος

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Πτώση 29,9% καταγράφεται στο ηλεκτρικό ρεύμα έναντι του Απριλίου του 2022, 25,1% στο φυσικό αέριο, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά όμως οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά για τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν με διψήφια ποσοστά. Τα γαλακτοκομικά εμφανίζουν αύξηση 19,1%, 13,1% το ψωμί και τα δημητριακά, 12% τα κρέατα και 16,2% τα έλαια.

Όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, αν και ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνεται σε σχέση με τον Μάρτιο. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά & αυγά με ποσοστό 19,1%, έλαια-λίπη 16,2%, ψωμί – δημητριακά 13,8% και κρέατα 12%.

ΠΗΓΗ ot.gr

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα