Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ
Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος πρόκειται να δουν οι καταναλωτές από 1ης Αυγούστου, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την αναπροσαρμογή των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ, με το Διαχειριστή να υποστηρίζει πως αφορά σε ένα ελάχιστο ποσοστό επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, οι χρεώσεις αυξάνονται:

* Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα, αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

* Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

* Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%.

Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.

* Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) μέγιστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

* Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως, έναντι 24.062 ευρώ.

Ωστόσο, πηγές από τον ΑΔΜΗΕ τονίζουν πως σε οικιακό λογαριασμό 4μηνης κατανάλωσης, συνολικού ύψους 448 ευρώ, η αύξηση του τέλους ΑΔΜΗΕ θα ανέρχεται σε μόλις 36 λεπτά του ευρώ.

Αντιστάθμισμα

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα πρέπει να μειώνεται.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΥΚΩ χρεώνονται στο σύνολο των καταναλωτών προκειμένου να επιμερίζεται το κόστος των ρυπογόνων τοπικών μονάδων παραγωγής, οι οποίες όμως παύουν να λειτουργούν μόλις τα νησιά διασυνδέονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020) οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα

Οικιακός λογαριασμός (χαμηλής τάσης)

* Συνολικό ποσό λογαριασμού: 448€

* Χρεώσεις προμηθευτή: 257,23€

* Χρεώσεις ρυθμιζόμενων: 129,84€

* Χρέωση ΑΔΜΗΕ: 11,68€

* Νέα χρέωση ΑΔΜΗΕ: 12,07€

Αρα αύξηση 0,36 ευρώ ή 0,08% επί συνολικού λογαριασμού

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου