Έρχεται ιχνηλάτηση μέσω κινητού τηλεφώνου – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Νέα εφαρμογή με τα στοιχεία της ταυτότητας
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Νέα εφαρμογή με τα στοιχεία της ταυτότητας

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου η εφαρμογή που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά IOs όσο και σε Android και θα λειτουργεί με την τεχνολογία «εγγύτητας» του Bluetooth.

Η εφαρμογή θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες .

Πρόκειται για το λεγόμενο tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης) με στόχο να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων και θα ξεκινά διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης.

Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει κανείς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί με κορονοϊό αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στην covid-19.

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής οι αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα απλό SMS.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα προσωπικά δεδομένα θα είναι πλήρως προστατευμένα καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το «κρούσμα» καθώς οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό.

Δεν θα ξέρουν, δηλαδή, ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν.

«Οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται το πολύ για 14 ημέρες και είναι πλήρως κρυπτογραφημένες» λένε στην εφημερίδα κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Άλλες πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι για να έχει η εφαρμογή αποτελέσματα θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας διευκρινίζοντας ότι η χρήση του app θα είναι προαιρετική.