Μια πολύ περίεργη είδηση μεταδίδουν τα τελευταία λεπτά τα τουρκικά ΜΜΕ εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πάντως είναι πολύ πιθανό να εντάσσεται στο πλαίσιο του οργίου προπαγάνδας από την Αγκυρα.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο haberler.com, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν να μεταφέρουν τανκς από τα σύνορα με τη Σύρια, στα σύνορα με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται, κομβόι φορτηγών ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μεταφέροντας 40 τανκ τα οποία θα μεταφερθούν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας με τρένο στην Αδριανούπολη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ακραίες δηλώσεις απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε.
Πολεμική ρητορική
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει επιδοθεί σε μπαράζ εμπρηστικών δημοσιευμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισλαμοσυντηρητική Γενί Σαφάκ.
Με αφορμή τις φωτογραφίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας με έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο και επικαλούμενη την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που προβλέπουν παλιές συμφωνίες, η εφημερίδα έγραψε ότι πλέον η Τουρκία απέκτησε δικαίωμα «στρατιωτικής επέμβασης» στο νησί.
Η Γενί Σαφάκ επικαλούνταν μάλιστα δηλώσεις τούρκων καθηγητών του Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Σελαμί Κουράν, υποστήριζε η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών. Ο καθηγητής επισήμαινε ότι, εφόσον έχει παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, «ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτών των των συνθηκών» και ότι η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.
Ο καθηγητής Κουράν συμπλήρωνε ότι, εφόσον η Τουρκία θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα «τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα» κατά της Ελλάδας.