28.7 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ – 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν λόγω AI. Ποια επαγγέλματα δεν κινδυνεύουν

Must read

Σύμφωνα με μια έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023, το 25% των εργασιών που σήμερα εκτελούν οι άνθρωποι θα μπορούσε να αναληφθεί από τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο.

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν λόγω αυτοματοποίησης.

Ο Martin Ford, συγγραφέας του βιβλίου “Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”, προβλέπει ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει συνταρακτικές επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Παρά τις απειλές της αυτοματοποίησης, οι ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένες δουλειές που απαιτούν ξεκάθαρα ανθρώπινες ικανότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η δυνατότητα για δημιουργική σκέψη “out of the box”, παραμένουν απροσβλήτες από την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τρεις “προστατευμένες” κατηγορίες

«Νομίζω ότι υπάρχουν γενικά τρεις κατηγορίες που θα είναι σχετικά προστατευμένες στο ορατό μέλλον», λέει ο Ford. «Η πρώτη θα ήταν οι θέσεις εργασίας που είναι πραγματικά δημιουργικές: δεν κάνεις τυποποιημένες εργασίες ή απλά αναδιατάσσεις πράγματα, αλλά πραγματικά σκέφτεσαι νέες ιδέες και χτίζεις κάτι καινούργιο».

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται «δημιουργικές» είναι ασφαλείς. Βασικοί αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ένα ρομπότ να αναλύσει εκατομμύρια εικόνες, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να αποκτήσει άμεσα αισθητική.

Αλλά υπάρχει κάποια ασφάλεια σε άλλα είδη δημιουργικότητας, λέει ο Ford: «στην επιστήμη, την ιατρική και τη νομική… Άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να επινοούν μια νέα νομική στρατηγική ή επιχειρηματική στρατηγική. Νομίζω ότι εκεί θα συνεχίσει να υπάρχει θέση για τους ανθρώπους».

Η δεύτερη προστατευμένη κατηγορία, συνεχίζει, είναι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, όπως γράφει το BBC.

Αναφέρει τους νοσηλευτές, τους συμβούλους επιχειρήσεων και τους ερευνητικούς δημοσιογράφους. Πρόκειται για δουλειές, λέει, «όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού η τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τρόπους που πραγματικά δημιουργούν σχέσεις».

Η τρίτη ασφαλής ζώνη, λέει ο Ford, «είναι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν πραγματικά μεγάλη κινητικότητα και επιδεξιότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα». Πολλές θέσεις εργασίας -όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και άλλα παρόμοια επαγγέλματα- εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

«Είναι τα είδη των θέσεων εργασίας όπου αντιμετωπίζεις συνεχώς νέες καταστάσεις», προσθέτει. «Είναι ίσως οι πιο δύσκολες δουλειές για να αυτοματοποιηθούν. Για να αυτοματοποιήσετε τέτοιες δουλειές, θα χρειαζόσασταν ένα ρομπότ επιστημονικής φαντασίας. Θα χρειαζόσασταν τον C-3PO του Star Wars»!

Γλυκά Νερά – Τίποτα δεν προμήνυε το φρικτό έγκλημα. Διαβάστε τα μηνύματα Μπάμπη-Καρολάιν

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ένοπλος άνοιξε πυρ σε εργοστάσιο. Τουλάχιστον ένας νεκρός

Debate: Οι ελεύθερες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Τι είναι και πως εξηγείται επιστημονικά το “Σύνδρομο Ξεχασμένου Παιδιού”

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα