18.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι Δικαιούχες και η Διαδικασία

Must read

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι της δωρεάν εξέτασης;

 

«Εφόσον έχουν άυλη συνταγογράφηση, το μήνυμα θα έρθει αυτόματα. Αν δεν έχουν, το σύστημα θα έχει παράγει το παραπεμπτικό και, εφόσον ξέρουν ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούν να πάνε κατευθείαν να κλείσουν ραντεβού και το διαγνωστικό κέντρο θα βρίσκει το παραπεμπτικό και θα εκτελεί την εξέταση».

Στο mastografia.gov.gr υπάρχει ο κατάλογος με όλους τους ιδιώτες και δημόσιους παρόχους.

Μόλις το 11% του πληθυσμού διενεργεί τις προληπτικές εξετάσεις

Στόχος του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», δεν είναι άλλος από το «να μην υπάρχει καμία γυναίκα άνω των 50 που να μην έχει κάνει τουλάχιστον μία ψηφιακή μαστογραφία.

 

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι Δικαιούχες και η Διαδικασία

 

 

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που από την ψηφιακή μαστογραφία προκύψει κάποιο εύρημα;

«Εφόσον στην ψηφιακή μαστογραφία υπάρξει εύρημα μίας κατηγορίας συγκεκριμένης που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, αυτόματα δημιουργείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ένας εσωτερικός κωδικός που δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρό για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και αφόσον ο γιατρός κρίνει, εκδίδεται και παραπεμπτικό για τα περαιτέρω».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Nέο χάπι αδυνατίσματος πιο αποτελεσματικό και με λιγότερες παρενέργειες από το Ozempic

 

 

 

1.Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία και γιατί είναι σημαντική;

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία ακτινολογική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Γίνεται χρήση χαμηλής ενέργειας και δόσης ακτινών Χ, οι οποίες εξετάζουν τους μαστούς (τον ιστό και το λίπος) και διερευνούν πιθανές αλλοιώσεις. Τα αποτελέσματα και οι εικόνες που παράγονται από την εξέταση αξιολογούνται στη συνέχεια από εξειδικευμένους ιατρούς. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η βασική εξέταση για την έγκυρη και άμεση διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορούν να εντοπιστούν καρκινικοί όγκοι σε πρώιμο στάδιο, οι οποίοι θα γίνονταν αντιληπτοί κατά την ψηλάφηση, περίπου δύο χρόνια αργότερα.

 

2. Ανήκω στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί να κάνει μαστογραφία, είμαι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού για την πραγματοποίηση μαστογραφίας. Τι πρέπει να κάνω;

 

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον παρόντα ιστότοπο.

 

 

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι Δικαιούχες και η Διαδικασία

 

 

 

3. Ανήκω στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί να κάνει μαστογραφία, δεν είμαι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού για την πραγματοποίηση μαστογραφίας. Τι πρέπει να κάνω;

 

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκτυπώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον παρόντα ιστότοπο. Η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη κατά την εξυπηρέτηση του από το σύστημα υγείας και συστήνεται για όλο τον πληθυσμό

(Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης ακολουθήστε τις οδηγίες στο link ehealth.gov.gr).

 

4. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν προσέλθω για την πραγματοποίηση της μαστογραφίας; (δικαιολογητικά, έγγραφα, κτλ.)

Αυτό που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είναι ένα ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο) και το μήνυμα (SMS ή email) με το άυλο παραπεμπτικό που σας έχει σταλεί στο κινητό από την ΗΔΙΚΑ ή το έγχαρτο παραπεμπτικό που έχει εκδώσει ο ιατρός σας. Ο αριθμός του κινητού στο οποίο έχει έρθει το μήνυμα (SMS) είναι αυτός που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στην άυλη συνταγογράφηση.

 

5. Δεν μπόρεσα να προσέλθω στο ραντεβού που είχα κλείσει. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Συνεργαζόμενο Κέντρο (δημόσιο ή ιδιωτικό) στο οποίο είχατε προγραμματίσει να διενεργήσετε την ιατρική εξέταση προκειμένου να προγραμματίσετε εκ νέου ραντεβού στο χρόνο που σας εξυπηρετεί.

 

6. Θα επιβαρυνθώ με κάποιο κόστος για κάποιο στάδιο από τη διαδικασία;

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά περιλαμβάνει τις εξής διαγνωστικές εξετάσεις:

Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

Τόσο οι εξετάσεις όσο και η επίσκεψη στον ιατρό είναι δωρεάν, δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τη γυναίκα ούτε ποσοστό συμμετοχής.

 

7. Γιατί έλαβα μήνυμα για να κάνω μαστογραφία;

Λάβατε το μήνυμα με το άυλο παραπεμπτικό καθώς ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα των 50-69 ετών για την οποία συστήνεται προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που συμπεριλαμβάνει τη διενέργεια μαστογραφίας κάθε δύο χρόνια.

 

8. Ποιος καλύπτει το κόστος της μαστογραφίας;

Οι δαπάνες της Δράσης εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας*. *Δράση «SUB2: Δευτερογενής Πρόληψη – Προληπτικά Διαγνωστικά Τεστ Μαστογραφίας κατά του Καρκίνου»/ Δράση – Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» (κωδ. 16783).

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

 

Άυλη συνταγογράφηση

Για την αποστολή του παραπεμπτικού της ψηφιακής μαστογραφίας στο κινητό σας, πρέπει να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση.

Κάντε την εγγραφή στην
άυλη συνταγογράφηση εδώ

 

 

 

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Οι Δικαιούχες και η Διαδικασία

 

 

 

9. Δεν ανήκω στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών. Μπορώ να κάνω ψηφιακή μαστογραφία δωρεάν;

Το Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν την ομάδα που έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την εξέταση, στο πλαίσιο πληθυσμιακών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι εξετάσεις που διενεργούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και αφορούν το ατομικό προφίλ υγείας και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχει πχ μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό, καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το παρόν πρόγραμμα. Έτσι, όταν μια γυναίκα επισκεφθεί τον ιατρό και της συνταγογραφήσει μαστογραφία για κλινικούς λόγους, η εξέταση καλύπτεται με βάση όσα ισχύουν ήδη από τον ΕΟΠΥΥ.

Επομένως, οι γυναίκες που δεν ανήκουν στην ομάδα 50-69 ετών, μπορούν να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις όπως και πριν, στη βάση του ατομικού ιστορικού και των παραγόντων κινδύνου.

 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα