#Dis, 2η Εικαστική Έκθεση της Οργάνωσης Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος» Neofytos  σε συνεργασία με το E.KA.TE
#Dis, 2η Εικαστική Έκθεση της Οργάνωσης Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος» Neofytos  σε συνεργασία με το E.KA.TE

Η Οργάνωση Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος» σάς προσκαλεί στην εικαστική έκθεση «Dis» η οποία χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  και υλοποιείται με την στενή συνεργασία του Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Επιμέλεια : Θεοδοσία Κυριάκου

Η έκθεση με τίτλο «Dis» έχει ως στόχο την εικαστική προσέγγιση της αναπηρίας με βάση το κοινωνικό μοντέλο ερμηνείας της, δηλαδή την επιβολή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών περιορισμών στη δράση των Ανθρώπων Με Αναπηρία.

Μέσα από την οπτική αυτή, οι καλλιτέχνες και το κοινό/θεατής, θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αναπηρία αλλιώς, να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν παγιωμένες αντιλήψεις για αυτήν και να έρθουν σε επαφή με ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα το οποίο ταλανίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία σύγχρονων εικαστικών έργων που θα αναπτύξουν την κριτική σκέψη και θα ευαισθητοποιήσουν το κοινό.

Ο εγκλεισμός υπήρξε ο λόγος δημιουργίας της “Νεόφυτος”. Για τους ανθρώπους με αναπηρία ο εγκλεισμός είναι μόνιμη κατάσταση και όχι παροδική, όπως την βιώσαμε όλοι με την πανδημία. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι ανάμεσά μας, είναι έγκλειστοι, έγκλειστοι στο σπίτι, απομονωμένοι, αποκλεισμένοι από την κοινωνία. Ο εγκλεισμός τους επιφέρει, συχνά, ψυχολογικές αντιδράσεις αφού κάποιοι από αυτούς διαβιούν απομονωμένοι για χρόνια.

Χώρος εγκλεισμού είναι, συνήθως, το σπίτι. Τώρα, λοιπόν, που βιώσαμε όλοι τον εγκλεισμό δεν χρειάζεται η μαρτυρία των ανθρώπων με αναπηρία για να μπορέσουμε να αποδώσουμε εικαστικά το βίωμα αυτό.

Το θέμα της έκθεσης είναι ο εγκλεισμός και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν: η απομόνωση, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας, η έλλειψη επαφής, η έλλειψη δράσης. Ένα άτομο που βιώνει και μεγάλο χρονικό διάστημα τον εγκλεισμό μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με την κατάθλιψη ή ακόμη και με σοβαρότερες μορφές ψυχικής διαταραχής.

Η  επιλογή του θέματος προσβασιμότητα για  ανθρώπους που είναι καθηλωμένοι σε τροχοκάθισμα έχει σκοπό την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις δυσκολίες που εντοπίζουν  οι άνθρωποι αυτοί στην καθημερινότητα τους.

Την εικαστική έκθεση ”Dis” επιμελείται o Λούκαs Ιωάννου και η Χριστίνα Μιχαηλίδη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι της 8 Απριλίου.

 

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

  • Καθημερινά: 15:00- 19:00
  • Σάββατο: 10:00 – 13:00 & 16:00- 19:00
  • Κυριακή: 16:00 – 19:00

gARTen ArtSpace

Georgiou Malikidi 27,

3040, Limassol.

 

Μπορείς να ακολουθήσεις την Θεοδοσία Κυριάκου

στο Facebook ΕΔΩ   

στο instagram EΔΩ 

και Twitter  ΕΔΩ

 

Follow us: