
Από το βήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμφατικά στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, θέτοντας έναν σαφή και μετρήσιμο στόχο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει, μέχρι το τέλος του 2027, να μειώσει δραστικά τον μέσο χρόνο που απαιτείται για την έκδοση μιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Ο σημερινός μέσος όρος, που ανέρχεται σε περίπου 1.500 ημέρες, αναμένεται να περιοριστεί στις 650 ημέρες, μια μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 57%. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί καίριο στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δικαστικές αρχές. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του θέματος και την αναγνώριση της κρισιμότητας της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τον ποσοτικό περιορισμό του χρόνου, αλλά κυρίως την ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δικαιοσύνης. Η επιτυχημένη υλοποίηση αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το ελληνικό δικαστικό σύστημα, καθιστώντας το πιο σύγχρονο, πιο προσιτό και πιο ανταποκρίσιμο στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η δέσμευση είναι ισχυρή και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να προχωρήσουν μεθοδικά και αποφασιστικά. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών, την απλοποίηση των δικονομικών κανόνων, την ενίσχυση του προσωπικού των δικαστηρίων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που μπορούν να αυτοματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δικαστικών γραφείων και η απεμπλοκή των εκκρεμών υποθέσεων, επιτρέποντας στους δικαστές να εστιάσουν στην ουσία των υποθέσεων. Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες συχνά επηρεάζονται από την ταχύτητα και την προβλεψιμότητα του δικαστικού συστήματος. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση, η οποία απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η συνεργασία με τον δικαστικό κλάδο, τους δικηγόρους και τους πολίτες είναι απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων και την αποφασιστική δράση, είναι εφικτό να επιτευχθεί η δραστική μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της χώρας διεθνώς.












