36.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Δείτε πως μπορούν να σας παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σας

Must read

Μία γυναίκα σοκαρίστηκε όταν έλαβε δύο γυμνές της φωτογραφίες μέσω e-mail. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί πριν από αρκετούς μήνες – εν αγνοία της – από την ενσωματωμένη κάμερα του φορητού της υπολογιστή.

Ευτυχώς, το FBI ήταν σε θέση να εντοπίσει έναν ύποπτο: το συμμαθητής της, Jared Abrahams. Το FBI ανέφερε ότι ανακάλυψε το λογισμικό στον υπολογιστή του Abrahams που του επέτρεπε να κατασκοπεύσει εξ αποστάσεως αυτή αλλά και πολλές άλλες γυναίκες.

Ο Abrahams ομολόγησε τον εκβιασμού του τον Οκτώβριο. Η περίπτωσή της γυναίκας αυτής, άφησε ένα σοβαρό θέμα ασφαλείας σε εκκρεμότητα.

 

Διαβάστε επίσης 

 

 

 

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές που έχουν ενσωματωμένες φωτογραφικές μηχανές έχουν και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας – ένα φωτάκι που υποτίθεται ότι ενεργοποιείται κάθε φορά που η κάμερα είναι σε χρήση. Η γυναίκα όμως ανέφερε ότι δεν είπε ποτέ το φωτάκι να ανάβει στο laptop της. Ως εκ τούτου, δεν είχε ιδέα ότι κάποιος την παρακολουθεί.

Αυτό φυσιολογικά δεν έπρεπε να συμβαίνει. Ο έλεγχος μιας κάμερας από απόσταση εδώ και καιρό αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους υπερασπιστές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά υποθετικά δεν υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης της ενδεικτικής λυχνίας. Νέα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο Marcus Thomas, πρώην βοηθός διευθυντή του Technology Division του FBI στο Quantico, ανέφερε στην The Washington Post ότι το FBI έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει κρυφά την κάμερα του υπολογιστή – χωρίς να ενεργοποιήσει το φωτάκι που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ότι κάποιος τους καταγράφει.

Μία έρευνα που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μας δίνει την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ενώ η έρευνα έγινε σε συστήματα σε MacBook και iMac (μοντέλα πριν από το 2008), αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσε να λειτουργήσουν και σε πιο πρόσφατους υπολογιστές από διαφορετικές μάρκες. Με άλλα λόγια, εάν ένας φορητός υπολογιστής έχει μια ενσωματωμένη κάμερα, είναι δυνατό κάποιος – η κυβέρνηση ή ένας κακόβουλος 19 χρονος – να μπορεί να κατασκοπεύσει τον ιδιοκτήτη ανά πάσα στιγμή.

Οι ενσωματωμένες κάμερες σε υπολογιστές της Apple έχουν σχεδιαστεί για να αποφευχθεί αυτό, ανέφερε ο Stephen Checkoway, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Johns Hopkins.
“Η Apple προσπάθησε για να βεβαιωθεί ότι η λυχνία LED θα ανάβει όταν η κάμερα λειτουργεί”. Το 2008 – ήταν μια εποχή που τα προϊόντα της Apple που δημιουργήθηκαν είχαν μια “διεμπλοκή υλικού” ανάμεσα στην κάμερα και της λυχνίας για να εξασφαλιστεί ότι η κάμερα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς προειδοποίηση.
Αλλά Checkoway και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Matthew Brocker, ήταν σε θέση να παρακάμψουν αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας. “Υπάρχουν περισσότερα από ένα τσιπ στον υπολογιστή σας,” ανέφερε ο Charlie Miller, ένας εμπειρογνώμονας ασφάλειας στο Twitter . “Υπάρχει ένα τσιπ της μπαταρίας, ένα τσιπ στο πληκτρολόγιο, ένα τσιπ στη φωτογραφική μηχανή.”

Τα MacBooks είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να σταματούν την ενεργοποίηση της κάμερας του iSight αν δεν ανάψει το φωτάκι. Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν πώς να επαναπρογραμματίσουν το τσιπ της φωτογραφικής μηχανής, που είναι γνωστό ως μικρο-ελεγκτής, για να παρακάμψουν αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Η δουλειά που δημοσιεύτηκε από τον Brocker και Checkoway ονομάζεται “iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED,” και περιγράφει πώς να επαναπρογραμματίσετε το μικρο-ελεγκτή της κάμερας του iSight για να επιτραπεί στη κάμερα και το φως να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Οι ερευνητές μας παρέχεται επίσης με ένα αντίγραφο του λογισμικού τους απόδειξη της έννοιας . Στο παρακάτω βίντεο , μας δείχνουν πώς η κάμερα μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ενεργοποίηση της λυχνίας προειδοποίησης .

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα