Το ζώο που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν είναι το μεγαλόσωμο ζώο με τα τεράστια δόντια που φαντάζεται κάποιος
Στην πραγματικότητα, το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο είναι το κουνούπι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κουνούπια αποτελούν φορείς ασθενειών, κυρίως της ελονοσίας, η οποία προκαλείται από παρασιτικούς μονοκύτταρους οργανισμούς του γένους Plasmodium.
Τα κουνούπια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη διάδοση ασθενειών γιατί είναι μικρά και φτερωτά και μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα, ενώ τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε ένα άλλο.
Επιπλέον, η ασθένεια αυτή είναι συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής και μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες, όπως το HIV/AIDS.
Εκτός από την ελονοσία, τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης άλλες ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα.
Το γεγονός ότι άνθρωποι και κουνούπια μοιράζονται κοινά οικοσυστήματα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στη διάδοση ασθενειών από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Τα κουνούπια βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως και οι άνθρωποι για να ζήσουν, και συνεπώς τείνουν να ζουν στα ίδια μέρη με τους ανθρώπους.
Αν και η ελονοσία είναι συχνά θεραπεύσιμη με προσιτή υγειονομική περίθαλψη, η αντιμετώπισή της αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως εκεί όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη.
Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής απαιτεί διεθνή συνεργασία, χρηματοδότηση και επιστημονική έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης και θεραπείας.
Προς το παρόν, οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη χρήση κουνουπιέρων, την εκπαίδευση του πληθυσμού για την αποφυγή των κουνουπιών και τη χρήση αντικουνουπικών εντομοκτόνων.
Πέραν της ελονοσίας, η παγκόσμια υγεία αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις από τη διάδοση μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως η πανδημία του COVID-19.
Η επιδημία αυτή κατέδειξε τη σημασία της προληπτικής δημόσιας υγείας και της παγκόσμιας συνεργασίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών υγείας. Μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά και την πρόληψη των επιδημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Ο καιρός σήμερα – Αναμένονται βροχές και καταιγίδες ακόμα και στην Αττική
Πέθανε παρουσιαστής του MasterChef – Θρήνος για τον 46χρονο