
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Κύπρο βρέθηκαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με μια αιχμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέστησε σαφές το προβληματισμό του σχετικά με την πορεία του Κυπριακού ζητήματος. Ο κ. Νεοφύτου, εστιάζοντας στις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει απομακρυνθεί από την ουσιαστική επιδίωξη για λύση, με την προσοχή να επικεντρώνεται σε πιο επιφανειακά θέματα. Η κριτική του υπογραμμίζει την ανησυχία ότι η ενασχόληση με τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη δημοσκοπική εικόνα επισκιάζει την εθνική προτεραιότητα της επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρώην ηγέτης του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, έστειλε ένα σαφές σήμα σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη σύγκληση μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης.
Σύμφωνα με τις διαρροές και την ερμηνεία του κ. Νεοφύτου, ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα ο Οργανισμός, αναμένει συγκεκριμένες εξελίξεις και προετοιμασία για να προχωρήσει σε μία τέτοια κρίσιμη συνάντηση. Η απουσία, ωστόσο, απτής προόδου προς αυτές τις προϋποθέσεις, φαίνεται να αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας του. Ο κ. Νεοφύτου, μέσω της δημόσιας τοποθέτησής του, άφησε να εννοηθεί ότι η τρέχουσα πολιτική ατζέντα είναι υπερβολικά εστιασμένη σε θέματα που δεν συμβάλλουν άμεσα στην πρόοδο του Κυπριακού. Η αναφορά σε «διακοπές» και «δημοσκοπήσεις» υποδηλώνει μια κριτική προς την προσέγγιση που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην εξασφάλιση πολιτικών πόντων, παρά στη σκληρή διπλωματική δουλειά και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αυτή η αντίθεση μεταξύ της «επιφανειακής» ενασχόλησης και της «βαθιάς» ανάγκης για επίλυση, αποτελεί το κεντρικό σημείο της κριτικής του.
Η κριτική του Αβέρωφ Νεοφύτου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου του ρόλου του ως πρώην προέδρου ενός εκ των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. Η τοποθέτησή του αναδεικνύει την ανάγκη για εγρήγορση και εστίαση στο εθνικό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να προωθεί ενεργά τη λύση, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και κάθε διπλωματικό κανάλι. Η αναφορά στις προϋποθέσεις του ΟΗΕ αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η προσπάθεια για λύση απαιτεί στρατηγική, προετοιμασία και πολιτική βούληση, στοιχεία που, σύμφωνα με την άποψή του, δεν είναι επαρκώς εμφανή. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι προσπάθειες για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες να επικεντρώνονται στον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη στάση του αυτή, φαίνεται να ζητά από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς εταίρους να δώσουν προτεραιότητα στο Κυπριακό, αφήνοντας κατά μέρος δευτερεύουσες πολιτικές σκοπιμότητες. Η τοποθέτησή του αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω συζητήσεις και να εντείνει την πίεση για ουσιαστική δράση στο μέτωπο του εθνικού ζητήματος.









