Δεν συμβαίνει συχνά να έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν τεράστιο αστέρα να εκρήγνυται live μπροστά στα μάτια μας.
Απόψε είναι μια από αυτές τις φορές.

Βέβαια, το φαινόμενο θα είναι ορατό ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο αρκεί να είναι μακριά από τα φώτα της πόλης, αλλά για όσους δεν το διαθέτουν, μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο μέσω του Virtual Telescope Project, το οποίο θα μεταδίδει ζωντανά, από τις 01:30 ώρα Ελλάδας.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι καθώς όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, η εκδήλωση ενδέχεται να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρωθεί λόγω κακών συνθηκών.
Η έκρηξη ενός αστέρα ονομάζεται σουπερνόβα – στα ελληνικά υπερκαινοφανής αστέρας – και μπορεί να φωτίσει στιγμιαία έναν ολόκληρο γαλαξία!
Εκπέμπει περισσότερη ενέργεια από ότι ο Ήλιος μας… σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, παρόλο που πρόκειται για ένα άστρο που «πεθαίνει» με την έκρηξη, ο θάνατος του γίνεται η κύρια πηγή των βαρέων στοιχείων που παρατηρούμε στο Σύμπαν και που τροφοδοτούν την δημιουργία νέων αστρικών συστημάτων.
Το Σάββατο, η σουπερνόβα θα συμβεί στον γαλαξία Pinwheel, γνωστό και ως Messier 101.
Πρόκειται για έναν γαλαξία με σχεδόν τέλεια σπειροειδή δομή, προσανατολισμό προς τη Γη και σχετική εγγύτητα (απέχει 21 εκατ. έτη φωτός από τη Γη).
Δείτε live την έκρηξη του γιγάντιου αστέρα
Ο όρος υπερκαινοφανής αστέρας ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελικτικών σταδίων της ζωής των αστέρων, κατά τις οποίες παράγονται εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητα στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες. Η έκρηξη των αστέρων είναι τεραστίων διαστάσεων, ξεπερνά την ενέργεια που εξαπολύεται από τον Ήλιο και κατ’ αυτό τον τρόπο «πεθαίνουν». Από τη γήινη ατμόσφαιρα και γενικά από τη γη ένας σουπερνόβα φαίνεται σαν ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι που δεν βρισκόταν σε εκείνη τη θέση πριν κάποιες ώρες. Ο θάνατος του αστεριού, ο λεγόμενος σουπερνόβα, επέρχεται μετά από περίπου 10 με 20 εκατομμύρια έτη.