Η διατροφή των κατοίκων της Nicoya στην Κόστα Ρίκα, όπως περιγράφεται από τον ερευνητή μακροζωίας Dan Buettner, αποτελεί ένα παράδειγμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που συνδέεται με τη μακροζωία.
Οι κάτοικοι ξυπνούν πρωί, στις 4:00 π.μ., και ετοιμάζουν το πρωινό τους με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας φυσικά και τοπικά υλικά.
Το πρωινό αποτελείται από τορτίγιες καλαμποκιού, μαύρα φασόλια, ρύζι, καφέ και chilera, μια προβιοτική σάλτσα.
Οι τορτίγιες καλαμποκιού φτιάχνονται από ζύμη καλαμποκιού που αναμειγνύεται με τέφρα ξύλου, μια μέθοδος που βελτιώνει την πεπτικότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του καλαμποκιού, όπως η νιασίνη (βιταμίνη Β) και τα αμινοξέα.
Τα μαύρα φασόλια, που συνοδεύουν τις τορτίγιες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και έχουν οφέλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος, την καρδιά και τη ρύθμιση της ινσουλίνης.
Ο καφές που σερβίρεται με το πρωινό είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και καφεΐνη, ουσίες που ενισχύουν τον μεταβολισμό.
Η chilera, μια σάλτσα που φτιάχνεται από ξύδι, καρότα και καυτερές πιπεριές, παρέχει προβιοτικά οφέλη και κουρκουμίνη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αυτός ο συνδυασμός τροφίμων προσφέρει μια ισορροπημένη πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και φυτικών ινών.
Η προσέγγιση αυτή στη διατροφή μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην προώθηση μιας μακράς και υγιούς ζωής.
Πως το αβοκάντο σε βοηθάει να χάσεις τα περιττά κιλά!
Ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας – 700 νεκροί σε ένα 24ωρο
Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού: Κλήρωση έργου τέχνης για φιλανθρωπικό σκοπό