
Σε κλίμα εγρήγορσης και προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελου Τουρνά, με αντικείμενο την αξιολόγηση της δυναμικής της επικείμενης κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη. Η επιστημονική κοινότητα παρουσίασε τις λεπτομερείς προγνώσεις της, σκιαγραφώντας το προφίλ των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στο νησί τις επόμενες ώρες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση και συντονισμό των δράσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προληπτική δράση και την ετοιμότητα των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες της επιτροπής, σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες σε όλη την Κρήτη. Τα φαινόμενα αυτά προβλέπεται να διατηρήσουν την ιδιαίτερη έντασή τους έως τις απογευματινές ώρες, ενώ από το απόγευμα και στη συνέχεια, η ένταση τους αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αλλά οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν, με μικρότερη, ωστόσο, ισχύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Η αναμενόμενη συχνότητα και η ένταση των φαινομένων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Η εκτίμηση των ειδικών υποδεικνύει ότι από το απόγευμα του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής, με την ηλιοφάνεια να αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής, η κατάσταση αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται. Ωστόσο, η περίοδος αυτή, μέχρι δηλαδή την τελική αποδυνάμωση των φαινομένων, χρήζει αυξημένης προσοχής, καθώς είναι πιθανό να παρουσιαστούν τοπικές έντονες βροχοπτώσεις και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην κίνηση και σε υποδομές. Οι μετεωρολόγοι έδωσαν έμφαση στις περιοχές που αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο όγκο των υδάτων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Η σύγκλιση της επιτροπής έγινε με γνώμονα την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών εκτάκτων αναγκών. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τουρνάς, τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων, της πολιτικής προστασίας και των τοπικών αρχών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία των περιουσιών τους. Οι οδηγίες που θα δοθούν στους πολίτες θα αφορούν κυρίως την αποφυγή μετακινήσεων σε επικίνδυνες περιοχές και την προστασία των σπιτιών τους από τυχόν εισροή υδάτων, ενώ θα υπάρχει και συνεχής ροή πληροφοριών μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.











