Συμβαίνει Τώρα - Ενοπλος κρατά ομήρους σε λεωφορείο
Συμβαίνει Τώρα - Ενοπλος κρατά ομήρους σε λεωφορείο

Βρετανία: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη την ώρα που η Δέλτα «κυριαρχεί»

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Το νέο στέλεχος βρίσκεται υπό διερεύνηση, καθώς οι περιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα έχουν αυξηθεί κατά 33.716 σε μια εβδομάδα.

Οι ειδικοί στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE), αναλύουν τώρα την B.1.621, ενώ έχουν επιβεβαιώσει 16 περιπτώσεις της μετάλλαξης. Τα κρούσματα καθώς και οι επαφές τους, ελέγχθηκαν από τους αρμόδιους της υγείας, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν το στέλεχος αυτό προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια από της covid-19 ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Σημειώνεται, ότι η μετάλλαξη εντοπίστηκε επίσης στην Κολομβία (325), στις ΗΠΑ (264), στην Ισπανία (196), καθώς και στην Ελλάδα (2 μολύνσιες) αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες.

Τα τελευταία δεδομένα στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλλαγή Β.1.621 φέρει μετάλλαξη στην πρωτεΐνη – ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και η «καταγωγή» της είναι από το στέλεχος Κάππα η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο στην Κολομβία.

«Κυρίαρχη» η Δέλτα

Η PHE, ανέφερε επίσης ότι οι περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) έχουν αυξηθεί κατά 33.716 από την προηγούμενη εβδομάδα, σε 286.765 συνολικά.

Η παραλλαγή αποτελεί τώρα το 99% όλων των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η PHE προέτρεψε τους Βρετανούς να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Σε συναγερμό ο ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ συνιστά οι χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση σε δωρεάν τεστ καθώς η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί σημαντικά την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ Ευρώπης και το ECDC κάλεσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τις ευρωπαϊκές χώρες να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

«Ο ΠΟΥ συνιστά οι χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, να επεκτείνουν την αλληλούχιση του γονιδιώματος, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα να μπαίνουν σε καραντίνα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να τίθενται σε απομόνωση, να εντείνουν τις ιχνηλατήσεις για να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης και να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι έχουν εμβολιασθεί», επισημαίνει ο οργανισμός.

Στις περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παράσχει επαρκή δεδομένα, η παραλλαγή Δέλτα είναι η επικρατούσα σε 19 χώρες. Σε αυτές τις χώρες, το διάμεσο μερίδιο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους της Covid-19, που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, είναι περίπου 70%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η πανδημία της Covid-19 επιταχύνθηκε αυτήν την εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο (+9%), κυρίως στην Ευρώπη (+26%) και στις ΗΠΑ, όπου το άλμα υπερβαίνει το 60%, υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τα δεδομένα που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο και δημοσίευσε χθες.

Στην Ευρώπη, η αναζωπύρωση της πανδημίας συνεχίζεται επί περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ECDC που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να υπερδιπλασιαστεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις ασθένειες και εποπτεύει 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών ΕΕ, έχει ήδη αυξήσει από το «χαμηλό» στο «μέτριο» το επίπεδο ανησυχίας που συνδέεται με την Covid-19 στην Ευρώπη. Τέσσερις χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος) ταξινομούνται ως χώρες «υψηλής» ανησυχίας.

Πηγή: The Sun