ΕΛΛΑΔΑ

Το φρούτο που μας κρατάει χορτάτους και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη!

Κατά τη διάρκεια μιας συνοπτικής ανάλυσης προηγούμενων ερευνών το 2019, στην οποία συμμετείχαν 339.383 άνθρωποι, αποκαλύφθηκε ότι η τακτική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό το φρούτο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης, βοηθώντας στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Το μήλο είναι το φρούτο που συνδέεται με αυτά τα οφέλη. Παρ’ όλα αυτά, άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων περίπου 19 γραμμάρια προέρχονται από ζάχαρη.

Ωστόσο, η ζάχαρη στα μήλα βρίσκεται στη μορφή φυσικής φρουκτόζης, η οποία μπορεί να επηρεάζει το σώμα διαφορετικά από άλλα είδη σακχάρων. Η φρουκτόζη διαφέρει από τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται σε προϊόντα όπως η σοκολάτα και τα μπισκότα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση της γλυκόζης ή της σακχαρόζης με φρουκτόζη σε τρόφιμα ή ποτά οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μετά το γεύμα.

Επιπρόσθετα, η συνδυαστική κατανάλωση φρούτων με υγιεινά λιπαρά ή πρωτεΐνες μπορεί να επιβραδύνει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Σχετικά με τα μήλα και τον γλυκαιμικό δείκτη, ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από 0 έως 100, με το νερό να έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία και τη γλυκόζη την υψηλότερη.

Τα τρόφιμα με υψηλό GI, όπως οι καραμέλες, απορροφούνται γρήγορα, ενώ τα τρόφιμα με χαμηλό GI, όπως τα μήλα που σκοράρουν περίπου 39, απορροφούνται πιο αργά, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, τα μήλα μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλή επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

Καιρός σήμερα – Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία εξπρές

Ιστορικό ασφάλισης και βεβαίωση προϋπηρεσίας με ένα κλικ

Recent Posts

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση πληθυσμού

Η δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση γήρανσης του πληθυσμού. Στατιστικά, η χώρα…

2 ώρες ago

Μια ακόμα νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης & Εθελοντισμού της HELPHELLAS στην Αμερική!

"Είναι χαρά και τιμή μου να στηρίξω ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως & Εθελοντισμού την προσπάθεια…

4 ώρες ago

ΕΦΕΤ – Ανακαλείται πασίγνωστη παιδική σοκολάτα από τα σούπερ μάρκετ!

Ο ΕΦΕΤ, σε μια έκτακτη ανακοίνωση, ανακάλεσε πασίγνωστα σοκολατένια αυγά από την αγορά. Κατά τη…

5 ώρες ago

Άστατος ο καιρός σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα, ο καιρός σε όλη την Ελλάδα θα είναι άστατος με τις ακόλουθες καιρικές συνθήκες:…

6 ώρες ago

Απόρθητο “φρούριο” η Αθήνα για την επίσκεψη Ερντογάν – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Η Αθήνα θα μετατραπεί σε ένα απόρθητο "φρούριο" για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ…

8 ώρες ago

Τα 8 σημάδια που φανερώνουν ότι σε εκμεταλλεύονται!

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι εύκολο να γίνουμε θύματα εκμετάλλευσης, κυρίως όταν είμαστε άτομα…

23 ώρες ago