37 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Εξαπλώνεται μυστηριώδης λοίμωξη στρεπτόκοκκου που τρώει τη σάρκα

Must read

Μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη του στρεπτόκοκκου που τρώει τη σάρκα και έχει 30% πιθανότητες να οδηγήσει στον θάνατο εξαπλώνεται στην Ιαπωνία, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

 

Η Ιαπωνία κατέγραψε πέρυσι επίπεδα-ρεκόρ της πιο θανατηφόρας μορφής στρεπτόκοκκου, με 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα συνδρόμου τοξικού στρεπτοκοκκικού σοκ (STSS), αλλά φέτος οι μολύνσεις αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το ρεκόρ, αφού καταγράφηκαν 378 κρούσματα τους πρώτους δύο μήνες του 2024, σε 45 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τους Japan Times, συνήθως καταγράφονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 200 κρούσματα αυτής της πιο σοβαρής μορφής στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α κάθε χρόνο και οι φόβοι αυξάνονται επειδή οι ειδικοί ομολογούν ότι δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την αύξηση των λοιμώξεων. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τις μορφές στρεπτόκοκκου με σοβαρή και αιφνίδια έναρξη» δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID), προσθέτοντας: «Δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α και πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα βακτήριο που ζει και αναπτύσσεται στον λαιμό, στο δέρμα, στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα. Προκαλεί μια σειρά ασθενειών που επηρεάζουν το δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και το αναπνευστικό σύστημα ανάλογα με το στέλεχος των εμπλεκόμενων βακτηρίων, όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, ερυσίπελας, κυτταρίτιδα και πνευμονία.

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοση βλάβη στην καρδιά, γνωστή ως ρευματική καρδιοπάθεια, ένα πρόβλημα που επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σοβαρές περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α προκαλούν ετησίως τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής μεταξύ ανθρώπων. Το πώς συμβαίνει αυτό εξαρτάται από το σημείο στο σώμα όπου έχουν αποικίσει τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται από το σώμα κατά την εκπνοή ή μέσω της δερματικής επαφής με πληγές. Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια ή τροφές που έχουν παρασκευαστεί από άτομο που έχει μολυνθεί.

 

Τι είναι το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS)

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι τόσο σοβαρές ώστε εξελίσσονται σε σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, μυϊκό άλγος, ναυτία και έμετο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με του κρυολογήματος, αλλά, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Τα σοβαρά περιστατικά εξελίσσονται γρήγορα σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων, ακόμη και νέκρωση, κάτι που δίνει στο STSS τη φήμη του «σαρκοφάγου». Περίπου το 30% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρα, αναφέρει ο Guardian.

 

Αν και οι λόγοι της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ στην Ιαπωνία είναι ασαφείς, ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Η Σιράνι Σρισκάνταν, καθηγήτρια Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί πως η Ιαπωνία διέρχεται μια φάση έξαρσης ασθενειών μετά την πανδημία, όπως είχε συμβεί στη Βρετανία το φθινόπωρο του 2022, όταν τουλάχιστον 30 παιδιά και συνολικά πάνω από 400 άνθρωποι πέθαναν από οστρακιά ή στρεπτόκοκκο Α, σύμφωνα με το UKHSA.

Η Ιαπωνία διατήρησε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τα μέσα του περασμένου χρόνου. Ο Κεν Κικούτσι, καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο, τονίζει ότι ανησυχεί πολύ για τη δραματική αύξηση φέτος του αριθμού των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διηθητικών ασθενειών από STSS και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο» επισημαίνει.

 

Πώς αντιμετωπίζονται ο στρεπτόκοκκος Α και το STSS

Οι περισσότερες μολύνσεις με στρεπτόκοκκο Α μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, αλλά ορισμένα άτομα με πολύ χαμηλή πίεση αδυνατούν να λάβουν αντιβιοτικά, και ως εκ τούτου η κατάστασή τους ενδέχεται να επιδεινωθεί.

Σοβαρές και διηθητικές μορφές στρεπτόκοκκου Α και συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ απαιτούν νοσηλεία, συχνά σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πώς αποφεύγουμε τη μόλυνση με στρεπτόκοκκο Α

Οι μέθοδοι για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του στρεπτόκοκκου Α είναι σχεδόν οι ίδιες με άλλα βακτήρια και ιούς όπως ο SARS-CoV-2.

Ο δρ Κόλιν Μπράουν, διευθυντής του τμήματος Λοιμώξεων στο UKHSA, συμβουλεύει:

«Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και σχολαστικά, να βήχετε και να φταρνίζεστε σε μαντήλι και φροντίστε για τον καλό εξαερισμό του σπιτιού σας. Σε περίπτωση αδιαθεσίας λόγω λοίμωξης, θα πρέπει να αποφεύγετε να επισκέπτεστε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και, εφόσον έχετε πυρετό, να μην πηγαίνετε στην εργασία σας ή στο σχολείο».

Μπορεί να προκαλέσει νέα πανδημία ο στρεπτόκοκκος Α;

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί εκατομμύρια λοιμώξεις και σε σοβαρά κρούσματα μισό εκατ. θανάτους ετησίως ανά την υφήλιο.

«Το κάνει σιωπηλά, αλλά έχει εξαπλωθεί. Έχουμε εντοπίσει νέα στελέχη του. Αλλά δεν εξαπλώνονται όπως οι ιοί μέσα σε μια εβδομάδα», υπογραμμίζει η λοιμωξιολόγος Σιράνι Σρισκάνταν.

Τα βακτήρια χρειάζονται στην πραγματικότητα τόσο μεγάλο διάστημα για να εξαπλωθούν, που μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι να παρατηρήσει κάποιος την ασθένεια που προκαλούν. «Αυτά τα βακτήρια έχουν όντως δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία, αλλά η λέξη “πανδημία” σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Σε τελική ανάλυση αρκεί ένα μόνον άτομο για να μεταφέρει έναν ιό από μια χώρα σε μια άλλη».

Πάντως, παρά τα ιστορικά τους επίπεδα, τα κρούσματα συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ στην Ιαπωνία παραμένουν χαμηλά, και ως εκ τούτου η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος επισκέπτης της χώρας παραμένει χαμηλή, αναφέρουν οι ειδικοί.

 

iefimerida .gr

 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα