Στο τραπέζι γενικευμένο lockdown: Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου σε τέσσερις περιοχές
Στο τραπέζι γενικευμένο lockdown: Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου σε τέσσερις περιοχές

Σοκ από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς χθες η χωρα κατέγραψε για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Χθςε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3565 μολύνσεις, οι ήταν 1607 στην Αττική, ενώ 254 σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 153 στο Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή η αύξηση του ιικου φορτίου στα λύματα προμηνύει περαιτέρω έκρηξη των μολύνσεων. Κατά 219% αυξήθηκε στην Αττική, 260% στη Θεσσαλονίκη , στην Αλεξανδρούπολη 255% ενώ στα ΧΑΝΙΑ 176%.

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση στα νησιά, καθώς Πάρος Σαντορίνη και Κρήτη εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι επιτροπή των επιδημιολόγων θα εξετάσει σήμερα τα στοιχεία της πανδημίας που θα κρίνουν την τύχη των επιβαρυμένων περιοχών.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί από την αύξηση των εισαγωγών σημαίνοντας συναγερμό στο ΕΣΥ, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξήθηκαν κατά 53%.

Γι’ αυτό το λόγο, άρχισαν εκ νέου στα νοσοκομεία να δεσμεύονται κλίνες για νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, σήμερα υπάρχει σύσκεψη των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αποτυπωθεί στις εισαγωγές στα νοσοκομεία τις επόμενες δέκα μέρες.

Στο τραπέζι η επιβολή γενικευμένου lockdown

Για την σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για την μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης τόνισε πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

Ανέφερε δε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός επρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεια που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για το ενδέχομενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με την «συνταγή» της Μυκόνου είπε πως

«Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησία «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά.»

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

«O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξή

«Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι »μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι.

Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους.».

Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»

Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.