ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα; Τι λένε οι ειδικοί!

Σεισμός: Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σχετικά με την εκτίμηση του κ. Συνολάκη για την πιθανότητα σεισμού της τάξης των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, μια τέτοια πρόγνωση δεν έχει επιστημονική βάση.

«Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω» δήλωσε.

«Στον ελλαδικό χώρο έχουμε σεισμούς με μεγέθη που έφθασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς, αλλά δεν έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους 8 Ρίχτερ» τόνισε και εξήγησε ότι θα περιμένουμε κάτι όταν έχουμε κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία μας λέει ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει, θα γίνει στην τάδε περιοχή, σε κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα του οποίου οι δυνατότητες φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αν δεν έχω μια τέτοια πληροφόρηση, δεν μπορώ να μιλήσω για επερχόμενο σεισμό της τάξης του 8,3. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια στοιχεία, αλλά αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια άλλα στοιχεία, πολύ ευχαρίστως μπορεί να τα παρουσιάσει” πρόσθεσε.

Σεισμός 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα; Τι λένε οι ειδικοί!

 

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται ρεαλιστής και ξεκάθαρος:

Στην Ελλάδα, λόγω υψηλού επιπέδου σεισμικότητας που έχουμε ως χώρα, περιμένουμε τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 κάθε χρόνο. Στατιστικά υπάρχουν περίοδοι που πέρασε χρόνος χωρίς σεισμό. Υπήρχαν και περίοδοι με πάνω από έναν σεισμό πάνω από 6. Το 2021 είχαμε σεισμούς πάνω από 6: Είχαμε τον σεισμό στην Ελασσόνα και είχαμε και δύο σεισμούς μεγάλους στην Κρήτη. Αυτά μέσα στο 2021. Το 2022 δεν είδαμε κανένα σεισμό κανέναν. Αυτό πιθανότατα μας λέει ότι ίσως μέσα στο 2023 να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό πάνω από 6. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι 7 ή 8. Λέμε ότι πιθανόν να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό στην ελληνική επικράτεια μέσα στο έτος που διανύουμε. Ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Τουρκίας μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο απάντησε:

«Είμαστε αρκετά μακριά. Θα είμαστε σε λίγο διαφορετική θέση από αυτή που ήμασταν το 1999. Τότε είπαμε ότι λόγω του ότι εμφανίστηκε ως σεισμός πάνω σε ένα κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που η δυτική απόληξη περνάει όλο το Βόρειο Αιγαίο και φτάνει στις Σποράδες, πιθανόν να επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Είχαμε πράγματι λίγες ώρες μετά δύο σεισμούς πάνω από 5 στο Βόρειο Αιγαίο. Μετά από λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Σεπτέμβρη είχαμε σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα. Τώρα μιλάμε για σεισμό ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τον ελληνικό χώρο. Δεν είμαστε στην ίδια ζώνη, δεν έχουμε κάποιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που να περνάει φυσικά στον ελληνικό χώρο. Καμία σχέση επομένως δεν έχουμε. Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την ανησυχία για πιθανή διέγερση ελληνικών ρηγμάτων εξαιτίας του σεισμού αυτού. Εξάλλου, μετά το σεισμό αυτό δεν παρατηρήσαμε καμία μεταβολή σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο. Επομένως, το πιθανότερο είναι να μην επηρέασε καθόλου την περιοχή μας» .

Σεισμός – Συνολάκης:Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει 8,5 Ρίχτερ

Ο καθηγητής Συνολάκης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως στις πόλεις θα σημειωθούν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυόροφες πολυκατοικίες. Ακόμη, τόνισε πως μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε.

Τέλος, ο κύριος Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης. «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», δήλωσε.

Την ίδια έρωτηση δέχθηκε στον ΣΚΑΪ και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλίαρας ο οποίος απάντησε ότι «ιστορικά στο παρελθόν είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην Ελλάδα οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο καθώς είχαμε 3-4 παραδείγματα».

Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε, πάντως, ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία «είναι πολύ μακριά σε απόσταση από την Ελλάδα για να την επηρεάσει σεισμικά, να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσεων από αυτή την ακολουθία στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς, δε, για τη θεωρία του ντόμινο είπε ότι «ο σεισμός έγινε σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από τον ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε σε 9 ώρες όταν 100χλμ πιο πάνω από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ είχαμε σεισμό 7,7 Ρίχτερ».

Recent Posts

Καιρός: Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ – Σε ποιες περιοχές έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

ΚΑΙΡΟΣ  - Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην ανατολική και νότια χώρα, από αργά…

9 ώρες ago

Προληπτική ανάκληση παρτίδων της σοκολάτας Toblerone – Ο λόγος

Η ανάκληση της σοκολάτας έγινε με πρωτοβουλία της Mondelēz Ελλάς Στην προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων…

1 ημέρα ago

Δέσποινα Κότση: Μια ομογενής σχεδιάστρια μόδας 23 χρονών με χιλιάδες θαυμαστές – Οραματίζεται επίδειξη μόδας στην Ελλάδα

Η Δέσποινα Κότση δεν είναι μια συνηθισμένη νεαρή κοπέλα  της ηλικίας της. Oύτε όμως και…

1 ημέρα ago

Ο ουρανός στη Δράμα πιο εντυπωσιακός από ποτέ: Υπέροχα μωβ χρώματα της Αυγής

Οι κάτοικοι της Δράμας ξύπνησαν σήμερα (1/12) διαφορετικά, καθώς απόλαυσαν ένα πρωτόγνωρο θέαμα στον ουρανό…

1 ημέρα ago

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ – Τέλος ο Δωρεάν Αέρας στα Ελαστικά στα Βενζινάδικα!

Σε μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία γενικότερα και όχι μόνο στους οδηγούς ανά την Ευρώπη,…

1 ημέρα ago

Προστατεύοντας το Επιχειρηματικό σας Απόρρητο  – Η Υπηρεσία Εμπιστευτικής Καταστροφής Αρχείου της GreenFence προσφέρει ασφάλεια και περιβαλλοντική υπευθυνότητα

Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, η ασφάλεια και η εμπιστευτικότητα των ευαίσθητων δεδομένων πρέπει να…

1 ημέρα ago