Κάθε μέρα όλο και περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο για “Πάσχα στο χωριό”. Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τις επόμενες μέρες το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με πιθανότερο πάντως είναι να μην ανάψει πράσινο φως!

Μάλιστα κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το «όχι» είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωσή της.

Από τη μία πλευρά οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί για να επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού το επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορωνοϊού παραμένει υψηλό. Από την άλλη η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται έστω και την τελευταία στιγμή μία μέση λύση, με γνώμονα πρώτα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς εδώ είχε δημιουργηθεί η προσδοκία της ελεύθερης μετακίνησης από νομό σε νομό και μία πιθανή ματαίωση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Στην κυβέρνηση αναμένουν τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, με τις εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ιδέα για Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται.

Σημειώνεται πάντως ότι στο τραπέζι των προτάσεων είναι και το σενάριο των μετακινήσεων εντός του ίδιου νομού. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί και η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε «είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα με την οικογένεια στο εξοχικό.

Εστίαση και τουρισμός τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό».

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ναών

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η λειτουργία των ναών τις ημέρες του Πάσχα. Ηδη η Εκκλησία έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Σε επιστολή της προς το υπ. Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.
Παράλληλα ζήτησε να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς.