25.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου με τεχνολογία mRNA: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα – Ξεκινούν δοκιμές 3ης φάσης

Must read

Οι γιατροί άρχισαν να δοκιμάζουν σε εκατοντάδες ασθενείς το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου για το μελάνωμα, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν τη δυνατότητα του να θεραπεύσει οριστικά τον καρκίνο.

Το μελάνωμα προσβάλλει περίπου 132.000 άτομα ετησίως παγκοσμίως και είναι ο πιο φονικός τύπος καρκίνου του δέρματος.

Επί του παρόντος, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, αν και η ακτινοθεραπεία, τα φάρμακα και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα για κάθε ασθενή και λένε στον οργανισμό του να κυνηγήσει τα καρκινικά κύτταρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Τώρα ξεκίνησε μια τελική δοκιμή, φάσης 3, υπό την καθοδήγηση του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η Dr Heather Shaw, η εθνική συντονίστρια της δοκιμής, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, όπως του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Shaw. «Πρόκειται για ένα πολύ καλά επεξεργασμένο εργαλείο. Το να μπορείς να κάθεσαι εκεί και να λες στους ασθενείς σου ότι τους προσφέρεις κάτι που είναι ουσιαστικά σαν το Fat Duck στο Bray σε σχέση με τα McDonald’s – είναι αυτό το επίπεδο cordon bleu που τους έρχεται … Οι ασθενείς είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτά».

Το εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη νεοαντιγονική θεραπεία. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου του ασθενούς.

 

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία εκφράζονται από τους όγκους σε έναν συγκεκριμένο ασθενή. Πρόκειται για δείκτες στον όγκο που μπορούν δυνητικά να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση κατά του όγκου με βάση τις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.

Για την εξατομίκευση, αφαιρείται δείγμα όγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθεί αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προσαρμοσμένο αντικαρκινικό εμβόλιο που είναι ειδικό για τον όγκο του ασθενούς.

Τα δεδομένα της φάσης 2 έδειξαν ότι τα άτομα με σοβαρά μελανώματα υψηλού κινδύνου που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με την ανοσοθεραπεία Keytruda είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες (49%) να πεθάνουν ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος τους μετά από τρία χρόνια σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν μόνο Keytruda.

Οι ασθενείς έλαβαν 1mg του εμβολίου mRNA κάθε τρεις εβδομάδες για το πολύ εννέα δόσεις και 200mg Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες (το πολύ 18 δόσεις) για περίπου ένα έτος.

Η παγκόσμια δοκιμή φάσης 3 θα περιλαμβάνει τώρα ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και έχει ως στόχο να προσλάβει περίπου 1.100 άτομα. Ο βρετανικός βραχίονας στοχεύει στην πρόσληψη τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενών σε οκτώ κέντρα, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο και το Λιντς.

Ένας από τους πρώτους ασθενείς της δοκιμής στο UCLH είναι ο Steve Young, 52 ετών, από το Stevenage στο Hertfordshire. “Είμαι πραγματικά, πραγματικά ενθουσιασμένος”, δήλωσε. “Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία μου να σταματήσω τον καρκίνο στην πορεία του”.

 

Δοκιμές του εμβολίου και στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε ότι , μία γυναίκα 60 ετών ήταν η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε το πειραματικό mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος, τον περασμένο Ιανουάριο.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν στην εν λόγω μελέτη τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα (Metropolitan Hospital και Λαϊκό Νοσοκομείο) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης).

Ο κύριος ερευνητής από το κέντρο του Metropolitan Hospital, Ογκολόγος Παθολόγος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντής στην Α’ Ογκολογική Κλινική, του Metropolitan Δημήτρης Μπαφαλούκος δήλωσε:

«Είναι μία ευτυχής στιγμή. Το εμβόλιο έγινε στις 13:50, το μεσημέρι της Τετάρτης (17 Ιανουαρίου) χωρίς κάποια αλλεργική ή άλλη αντίδραση για την ασθενή, που έχει μελάνωμα σταδίου 3 C. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην ομάδα που μελετάμε την επίδραση του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου και περιμένουμε να καταγράψουμε τα δικά μας αποτελέσματα. Στη διεθνή αυτή μελέτη έχουν εγγραφεί από εμάς περίπου δέκα άρρωστοι».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα