30 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πώς βγάζω τον ΕΝΦΙΑ – Εκκαθαριστικό και πληρωμή

Must read

Αναλυτικές οδηγίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό και όλα τα βήματα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Λήγει η προθεσμία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Για να βρείτε το εκκαθαριστικό και να κάνετε την πληρωμή της οφειλής, θα πρέπει να μπείτε πρώτα στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ (myaade στο gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet. Πρώτα από όλα θα κάνετε την εκτύπωση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Μετά, προχωράτε στην καταβολή της οφειλής.

Το 2024 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε 11 δόσεις και δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με διάφορους τρόπους, ενώ όσοι διαπίστωσαν λάθη, δόθηκε η δυνατότητα να τα διορθώσουν. Όλες οι πληροφορίες και οι οδηγίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι εδώ.

Εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet

Αρχικά θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κάνοντας κλικ εδώ και στη συνέχεια να εντοπίσετε το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές». Πατώντας αυτή την επιλογή θα βρεθείτε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου εκεί υπάρχουν έξι διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Εν συνεχεία θα βρεθείτε σε ένα ακόμη ψηφιακό περιβάλλον όπου υπάρχουν οι «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές». Εκεί πρέπει να επιλέξετε και να κάνετε κλικ στο σημείο που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Αμέσως μετά θα βρεθείτε στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Το επόμενο βήμα είναι να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιείτε για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής σας. Μόλις συμπληρώσετε τα εν λόγω πεδία θα πατήσετε την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και αμέσως μετά εφόσον τα στοιχεία σας είναι σωστά θα βρεθείτε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου όπου κάτω χαμηλά θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή «Είσοδος».

Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε μία σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Το πρώτο πράγμα που θα δειτε είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024». Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ σ’αυτή την επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024.

Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024.

Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξία να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024». Αυτό σημαίνει ότι έχετε κατεβάσει σε ηλεκτρονική μορφή το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ μέσω κινητού τηλεφώνου

 

Εκτύπωση ΕΝΦΙΑ από το κινητό

Το myAADEapp έχει κάνει την εμφάνισή του και προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους και με λίγες κινήσεις.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android και σε κινητά της Apple με λογισμικό iOS και μπορείτε να την «κατεβάσετε» από το αντίστοιχο App Store του κινητού τηλεφώνου σας, φυσικά είναι τελείως δωρεάν και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα προσωποποιημένων ενημερώσεων στους πολίτες – φορολογούμενους για φορολογικές υποχρεώσεις που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμα, όταν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι κάτοχοι της εφαρμογής θα λάβουν μια σχετική ειδοποίηση (push notification). Ωστόσο, αν κάποιος φορολογούμενους δεν σπεύσει να πληρώσει και πλησιάζει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, τότε θα λαμβάνει προσωποποιημένο μήνυμα για την υποχρέωσή του που λήγει, ώστε να πληρώσει και να γλυτώσει τα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Επίσης, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε πληρώνεται η 1η δόση

Από τις 10 δόσεις, ο ΕΝΦΙΑ 2024 σπάει πια σε 11 με την πρώτη δόση να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Μάλιστα, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα διαπιστώσουν αλλαγές στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλουν σε σύγκριση με το 2023, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις.

ΕΝΦΙΑ – Πώς διορθώνω λάθη στο εκκαθαριστικό

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκπεραίωση νέας εκκαθάρισης του ποσού του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν όσοι διορθώσουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ανάλογα με το είδος των λαθών και των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%. Πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, είναι σημαντικό να ελέγξετε το εκκαθαριστικό σας για πιθανά λάθη και να διορθώσετε τυχόν ανωμαλίες στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμπλήρωσης και υποβολής μιας νέας δήλωσης Ε9.

Μάλιστα, ειδική προσοχή απαιτείται στα εξής:

Εμπράγματα δικαιώματα
Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας, όπως πλήρη ή ψιλή κυριότητα και επικαρπία. Υπάρχουν φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων, αλλά έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή δεν δήλωσαν σωστά στο Ε9 το είδος του δικαιώματος, χρησιμοποιώντας τον λάθος κωδικό (1 αντί των κωδικών 2 ή 3) στις αντίστοιχες στήλες.

Σε περίπτωση που δεν έχει αναφερθεί ή έχει αναφερθεί λανθασμένο είδος εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης του επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ημιτελή κτίσματα
Προσέξτε εάν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση φόρου για τα ημιτελή κτίσματα. Για αυτά τα κτίσματα, ο φόρος ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει υπολογιστεί με έκπτωση 60%. Εάν δεν έχει ληφθεί υπόψη η έκπτωση, πιθανόν να μην έχετε ενημερώσει τα στοιχεία του εν λόγω ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε αυτήν την παράλειψη.

Αγροτεμάχια
Ελέγξτε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια σας. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο, ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ενδεχομένως να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η περιοχή, χωρίς να έχετε δηλώσει το Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τη δήλωση του αγροτεμαχίου σας και να συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

Αγροτεμάχιο με κτίσμα
Αν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε τη σωστή δήλωσή του στο Ε9. Σε περίπτωση όπου στο εν λόγω αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Αν το κτίσμα δεν λειτουργεί ως κατοικία, αλλά ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, ελέγξτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστώσετε εάν το εν λόγω κτίσμα έχει δηλωθεί ως κατοικία ή ως γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

Όροφος
Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώνεται ως δώμα, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Σε μεζονέτες, πολλοί αναφέρουν τον όροφο όπου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, αντί για τον υψηλότερο όροφο, όπως απαιτείται.

 

ΕΝΦΙΑ: Πώς η πληρωμή της οφειλής στην ΑΑΔΕ

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω κάρτας και TAXISNet

Αρχικά, θα χρειαστείτε του κωδικούς του TAXISNet, για να εισέλθετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ, όπου αναρτάται το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής. Στη συνέχεια, επιλέγετε Εφαρμογές TAXISnet -> Στοιχεία οφειλών -> Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή. Κατόπιν, επιλέγετε την πληρωμή ΕΝΦΙΑ (από τη λίστα που εμφανίζονται όλες οι οφειλές σας προς το Δημόσιο) και εξοφλείς ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού. Ακόμα, πατάτε έλεγχο και πληρωμή, όπου και συμπληρώνετε τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω e-banking

Για αρχή, παίρνετε την ταυτότητα οφειλής που θα δείτε στην ΑΑΔΕ (βλ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω διαδικτύου και TAXISNet) και μπαίνετε στο e-banking της τράπεζάς σας. Από το σχετικό μενού, επιλέγετε Μεταφορές και πληρωμές -> Πληρωμή λογαριασμών και οφειλών -> ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε τα στοιχεία που απαιτούνται (θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής). Έπειτα, κάνετε επιβεβαίωση, πληρωμή και προαιρετικά αποθηκεύετε ή και εκτυπώνετε το αντίγραφο της πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής myAADEapp

Η ΑΑΔΕ έχει κυκλοφορήσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα τόσο με λογισμικό Android όσο και με λογισμικό iOS που λέγεται myAADEapp. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό τηλέφωνό τους χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να περιμένουν να πιστωθεί η πληρωμή την επόμενη ημέρα. Το myAADEapp είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχει πρόσβαση στα ραντεβού του, τα αιτήματα που έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχει λάβει. Τέλος στην ενότητα myWallet μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνει άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε κατάστημα

Εάν δεν επιθυμείτε ηλεκτρονική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τραπεζών, ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ μπορείτε να χωρίσετε το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η αίτησή σας πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα