30.2 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ποια ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα

Must read

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα στα προσκήνιο έρχοντα τα ξένα πανειστήμια που ενδιαφέρονται να έρθουν στη χώρα μας.

O υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για μεγάλο ενδιαφέρον για πάνω από δέκα πανεπιστήμια για εγκατάσταση παραρτήματός τους στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» πρόκειται για φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη, το Duke και το New York University, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι στην πολιτική των μεγάλων πανεπιστημίων να ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες.

Προτιμούν να προχωρούν σε συνεργασίες μέσω καλοκαιρινών τμημάτων ή ερευνητικών κέντρων. Μένει να δούμε ποια πλευρά έχει την πιο καλή πληροφόρηση.

Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των κορυφαίων αμερικανι- κών ιδρυμάτων MIT, Yale και Harvard, ξεναγήθηκαν στο mega project του Ελληνικού, όπου ενημερώθηκαν για το έργο ανάπλασης, ενώ υπάρχει η παρουσία του πανεπιστημίου Columbia, μέσω του Athens Global Center. Ou ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Μέχρι στιγμής δύο κυπριακά πανεπιστήμια έχουν εκφράσει και επίσημα το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση παραρτήματος ιατρικής σχολής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), το οποίο, σε συνεργασία με αμερικα- νικό επενδυτικό κεφάλαιο, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά ακινήτου της πρώην Olympic uv Catering για την εγκατάσταση campus στην περιοχή του Ελληνικού. Το δεύτερο αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus), φέρεται να συνεργάζεται με ελληνικό ιατρικό κέντρο για την ίδρυση ιατρικής σχολής, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για ίδρυση Νομικής Σχολής. Το συγκεκριμέ- νο πανεπιστήμιο, μάλιστα, έχει ιδρύσει στη Φρανκφούρτη το 2022 παράρτημα Ιατρικής.

Ενα ακόμα κυπριακό πανεπιστήμιο πρόκειται, σύμφωνα με «Τα Νέα» να έρθει με παράρτημα στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Frederick (Frederick University) με έδρα στη Λευκωσία και παράρτημα στη Λεμεσό, το οποίο μελετά την ίδρυση στη χώρα μας παραρτήματος με τρεις σχολές, ήτοι Πληροφορικής, Νομικής και Ψυχολογίας.

Εντονα συζητείται, επίσης, ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρον να ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα κάποιο ισπανικό ΑΕΙ, χωρίς όμως να έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες ούτε για το όνομά του ούτε για το ακαδημαϊκό αντικείμενο των σχολών που σχεδιάζονται. Ενώ τις πρώτες μέρες της συζήτησης του νομοσχεδίου είχε γραφτεί για εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα.

Κάποιοι αναφέρουν φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη, το Duke και το New York University, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι στην πολιτική των μεγάλων πανεπιστημίων να ιδρύουν παραρτήματα σε άλλες χώρες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, στελέχη της κτηματαγοράς επιβεβαιώνουν τη ζήτηση για ακίνητα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να προχωρήσουν project που περιλαμβάνουν και την ελληνική περιφέρεια, όπως η Πάτρα, η Ρόδος, τα Ιωάννινα και η Κρήτη.

Τέλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο εκτιμητής ακινήτων και CEO της εταιρείας Geoaxis Γιάννης Ξυλάς, μά σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει επίσημο και δομημένο ενδιαφέρον καταρχήν από τα πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικών και κρατικών.

«Ως επί το πλείστον ψάχνουν χώρους στην Αττική που να μπορούν να φιλοξενήσουν campus, ενώ στα θετικά περιλαμβάνεται και το γεγονός αν για κάποιο ακίνητο υπάρχει ήδη άδεια, δηλαδή τους ενδιαφέρουν πρώην σχολεία τα οποία έχουν κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές σε αυτές τις περιοχές», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ δύσκολα θα πάει κάποιο ξένο πανεπιστήμιο στο κέντρο, σε κτίρια πολυκατοικίες, καθώς η ζήτηση επικεντρώνεται σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκού τύπου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα