
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, προέβη σε δηλώσεις που πυροδοτούν τον πολιτικό διάλογο, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για μια νέα εχθρική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Σύμφωνα με την κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιλέγει εκ νέου να υιοθετήσει μια αντιπαραθετική ρητορική, ουσιαστικά “ανοίγοντας πόλεμο” με έναν θεσμό που αποσκοπεί στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η επιλογή, όπως τονίζεται, δεν αποτελεί την πρώτη φορά, γεγονός που καθιστά τη συνεχιζόμενη πρακτική ιδιαίτερα ανησυχητική για την ευρύτερη αντίληψη της χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Η επίθεση αυτή, εκ μέρους της κυβέρνησης, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια υπονόμευσης των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις πίσω από τις επιλεγμένες κυβερνητικές θέσεις και την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθείται.
Η τοποθέτηση του κ. Τσουκαλά υπογραμμίζει την πεποίθηση του ΠΑΣΟΚ ότι η συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδίως με φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι θεμελιώδης για την εμπέδωση της διαφάνειας και την αποτελεσματική καταπολέμηση κάθε μορφής διαφθοράς. Η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συγκρουσιακή λογική, όπως υποστηρίζεται, δεν συνάδει με τις αρχές της λογοδοσίας και της αλληλεγγύης που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την άποψη του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαδραματίζει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ευρωπαϊκών πόρων και στην διασφάλιση της ορθής χρήσης τους, καθιστώντας κάθε απόπειρα υπονόμενής της ως επικίνδυνη για την οικονομική υγεία και την αξιοπιστία της χώρας. Η στάση αυτή, κρίνεται ως ατυχής και ενδεχομένως επιζήμια για την εθνική εικόνα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό στις ερευνητικές διαδικασίες που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι οποίες στοχεύουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν παρατυπιών και καταχρήσεων.
Η κυβερνητική αντίδραση, την οποία περιγράφει ως “διάνοιξη πολέμου”, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια δημιουργίας εμποδίων ή αποπροσανατολισμού από την ουσία των ερευνών. Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την τήρηση του κράτους δικαίου και την δέσμευση της κυβέρνησης προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Η συνεχιζόμενη αυτή στάση, δυνητικά, θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην αντίληψη των εταίρων και των πολιτών σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κριτική εκφράζει την ανησυχία του ΠΑΣΟΚ για τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Ένα κλίμα δυσπιστίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ιδίως σε θέματα όπως η διαφθορά και η διαφάνεια, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και στην εν γένει διεθνή θέση της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ καλεί σε μια στάση αυτοσυγκράτησης και εποικοδομητικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανεμπόδιστη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι προς το συμφέρον όλων. Ουσιαστικά, η θέση του κόμματος είναι ότι η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, φαίνεται να θυσιάζει την ευρωπαϊκή της αξιοπιστία για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο.













