
Η διαφύλαξη της εθνικής μας αξιοπρέπειας δεν αποτελεί απλώς ευχή, αλλά μια αναφαίρετη υποχρέωση που βαρύνει όλους μας, δήλωσε εμφατικά σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας. Τονίζοντας τη σημασία του εθνικού χρέους, πρόσθεσε πως η συνέχιση του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε μέχρι την τελική επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του επιμνημόσυνου λόγου που εκφώνησε ο κ. Πάλμας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Χαράλαμπου Χαραλάμπους, το οποίο τελέστηκε το πρωί, με την παρουσία πολλών πολιτών και αξιωματούχων. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας απαρίθμησε τις βαριές ευθύνες που φέρουν οι νεότερες γενιές, έναντι των προηγούμενων που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής οντότητας.
“Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε, ούτε να υποχωρήσουμε. Αντιθέτως, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα με την ίδια θέρμη και αποφασιστικότητα, αντλώντας δύναμη από τις θυσίες και το παράδειγμα των ηρώων μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Η επανένωση της Κύπρου, τόνισε, δεν είναι ένα απλό πολιτικό ζήτημα, αλλά η αποκατάσταση μιας αδικίας και η υλοποίηση του οράματος μιας ελεύθερης και ενωμένης πατρίδας, αντάξιας της ιστορίας της. Ο Βασίλης Πάλμας υπογράμμισε ότι η εθνική αξιοπρέπεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της εθνικής υπόθεσης. “Κάθε βήμα που κάνουμε, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, πρέπει να καθοδηγείται από την αρχή της εθνικής επιβίωσης και της διατήρησης της ταυτότητάς μας. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος, είναι ηθικός και είναι αναπόδραστος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε πριν η πατρίδα μας ανακτήσει την πλήρη της ελευθερία και ενοποιηθεί, ξεπερνώντας τα σημερινά, τεχνητά δημιουργημένα, εμπόδια.” Η αναφορά στον Χαράλαμπο Χαραλάμπους λειτούργησε ως εφαλτήριο για την υπενθύμιση των θυσιών που έγιναν στο βωμό της εθνικής υπόθεσης.
Ο Υπουργός Άμυνας, εκφράζοντας τον σεβασμό του, κάλεσε όλους να αντλήσουν έμπνευση από τον αγώνα και το πνεύμα αντίστασης που χαρακτήρισε την εποχή εκείνη. “Οι ήρωες όπως ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους μας δίδαξαν πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε με σθένος τα εθνικά μας δίκαια. Το χρέος μας είναι να τιμήσουμε τη μνήμη τους, συνεχίζοντας την προσπάθεια μέχρι την πλήρη δικαίωση”, κατέληξε, με την ομιλία του να γεμίζει τους παρευρισκομένους με αίσθημα υπερηφάνειας και ανανεωμένης δέσμευσης για τον κοινό εθνικό σκοπό.











