Συνεχώς ακούμε για τη δύναμη που έχουν οι λέξεις. Μέχρι και βιβλία έχουν γραφτεί ώστε οι άνθρωποι να βελτιωθούν στο να χειρίζονται με δεξιότητα την τέχνη του λόγου. Έχουμε μάθει από μικροί πως χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που επιθυμούμε. Κάποτε επιβάλλεται να γινόμαστε και λίγο «διπλωμάτες» ώστε να κερδίσουμε έδαφος σε μια διαπραγματευτική διαδικασία.
Της Θεοδοσίας Κυριάκου
Αν το σκεφτούμε λίγο, ουσιαστικά όταν επιθυμούμε κάτι, η οποιαδήποτε συζήτηση αποκτά τη μορφή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αυτό αφορά όλες τις εκφάνσεις των διαπροσωπικών μας σχέσεων: τις επαγγελματικές, τις φιλικές ή τις προσωπικές μας σχέσεις.
Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη θα προτάξει τα επιχειρήματα του για να «κερδίσει» κάτι. Σε επαγγελματικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι η αύξηση μισθού, σε οικογενειακό η μαμά να θέσει κάποια όρια στα παιδιά της και σε προσωπικό επίπεδο να δώσουμε στο σύντροφο μας να καταλάβει ποια πράγματα είναι σημαντικά για εμάς και γιατί.
Όσον αφορά τις επαγγελματικές αλλά ακόμη και τις σχέσεις με τα παιδιά μας, τείνουμε να διαχειριζόμαστε τον λόγο με μεγαλύτερη ευχέρεια. Μάς είναι πιο εύκολο να παραθέσουμε τα επιχειρήματα μας και να κρατήσουμε συγκροτημένο το μυαλό μας μέχρι το πέρας της συζήτησης. Το κλειδί στη φράση που μόλις διαβάσατε είναι το μυαλό. Εάν η συζήτηση μας στηρίζεται σε «λογικά» επιχειρήματα τότε μάς είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε όσα θα λεχθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης όσο ζόρικη και αν γίνει αυτή. Ουσιαστικά, αν και υπάρχει το συναισθηματικό κομμάτι σε κάθε είδους διαπραγμάτευσης, εάν το θέμα συζήτησης είναι θέμα «καρδιάς» τότε γινόμαστε ευάλωτοι.


Όταν λοιπόν στη συζήτηση έχει πρωταρχικό ρόλο το συναίσθημα τότε η έκβασή της μπορεί να αποβεί ακόμη και σε Βατερλό εάν αυτό μας καταβάλει. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε με κύριο κριτήριο το συναίσθημα και αψηφώντας την λογική τείνουν να μην είναι και τόσο σοφές τις περισσότερες φορές. Είναι λες και το συναίσθημα «θολώνει» την κρίση του μυαλού.
Είναι στιγμές που όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια συζήτηση με τον σύντροφο μας χάνουμε την διαπραγματευτική μας ικανότητα και τα επιχειρήματα μας δεν είναι συγκροτημένα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί κάτι μάς αναστάτωσε πολύ ή γιατί νιώθουμε πως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές την συζήτηση γύρω από το ίδιο θέμα.
Αν κάτι μας αναστατώσει πολύ και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την συζήτηση ίσως είναι προτιμότερο να πάρουμε ένα “time out”. Να κάνουμε μια ανακωχή ώστε να ανασυντάξουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας για να μπορούμε να δώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο στον άνθρωπο μας να καταλάβει τι είναι αυτό που μας ενόχλησε. Ας μην ξεχνάμε πως ο κάθε ένας από εμάς αντιλαμβάνεται και βιώνει με διαφορετικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν. Υπάρχουν λοιπόν φορές που θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί κάτι μας έκανε να νοιώσουμε άβολα, έστω και αν αυτό για εμάς φαντάζει αυτονόητο. Το άτομο το οποίο θα ζητήσει το «time out” είναι και αυτό που πρέπει να επαναφέρει το θέμα για συζήτηση εξηγώντας στον σύντροφο του τον λόγο που αναστατώθηκε και τα συναισθήματα που ένιωσε.
Αν όμως η συζήτηση για ένα θέμα μας θυμίζει το «στο ίδιο έργο θεατές» και νιώθουμε πως ο συνομιλητής μας δεν ακούει όσα λέμε με ανοικτά τα «αυτιά της καρδιάς του» τότε αναπόφευκτα έρχεται η σιωπή. Μοιάζει ανούσιο το να χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Οι ανθρώπινες συμπεριφορές αλλάζουν μονάχα όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι θελήσουν να το πράξουν. Όσες φορές και αν επαναλάβουμε τα θέλω μας οι προσπάθειες μας δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα εάν ο σύντροφος μας δεν κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να τα βρούμε «κάπου στη μέση». Εάν ο σύντροφος μας δεν προσπαθεί σημαίνει πως δεν φοβάται να μας χάσει. Και κάπως έτσι έρχεται η κούραση. Και κάπως έτσι σωπαίνουμε. Η σιωπή όμως δεν είναι κενή. Η σιωπή είναι γεμάτη απαντήσεις. Είναι γεμάτη με λόγια που έχουν ειπωθεί πολλές φορές.
Να θυμάσαι κάτι. Όταν ο σύντροφος σου πάψει να θυμώνει και επιλέξει την σιωπή σημαίνει πως μέσα του ήδη έχει αρχίσει να φεύγει από την σχέση.
Να την ακούς λοιπόν την σιωπή … άκου την γιατί φωνάζει όσα τα χείλη έχουν πάψει να λένε.
Άκου την όσο είναι καιρός γιατί το τέλος κοντοζυγώνει …


Ακολουθήστε την Θεοδοσία Κυριάκου
Facebook page https://www.facebook.com/theodosia.kyriakou.page
Instagram https://www.instagram.com/theodosiakyriakou/