19.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ισραηλινο-Ελληνικο Φόρουμ 2023

Must read

Το Φόρουμ  πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά στην Κύπρο στις 19-21 Ιουνίου 

Επιμέλεια Θεοδοσία Κυριάκου

Αυτή ήταν η τρίτη συμβατική σύνοδος του Φόρουμ από της ιδρύσεώς του. Οι προηγούμενες διεξήχθησαν στην Ιερουσαλήμ (Νοέμβριος 2019) και στην Αθήνα (Ιούνιος 2022). Οι συναντήσεις το 2020 και το 2021 ήταν διαδικτυακές.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, που είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με την οργάνωση B’nai B’rith International, και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ενεργειακά ζητήματα, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες προεκτάσεις, η Τουρκία μετά τις εκλογές και οι σχεδιασμοί της, η υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς συστήματος καθώς και οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου και η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Πέραν των 40 διακεκριμένων Κυπρίων, Ελλαδιτών, Ισραηλινών και προσωπικοτήτων από άλλες χώρες συμμετείχαν στην εκδήλωση, περιλαμβανομένων: του κ. Tzachi Hanegbi, Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους, Προέδρου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, του Καθηγητή Άγγελου Συρίγου, του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, του Πρέσβη της Κύπρου στο Ισραήλ κ. Κορνήλιου Κορνηλίου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Μαριλένας Ραουνά, του επιστημονικού επιμελητή του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και Προέδρου του ΙΔΙΣ Καθηγητή Κώστα Υφαντή, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ Καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Θάνου Ντόκου, του Πρέσβη επί τιμή κ. Mark Regev, του Προέδρου του Jerusalem Institute for Strategy and Security Καθηγητή Efrem Inbar και του CEO του B’nai B’rith Daniel S. Mariaschin. Την προσφώνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.  Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό Συνέδριο το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαίτερα θετικό. Επαναβεβαιώθηκε η αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα. Σημειώθηκε επίσης ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας δημιουργεί ανησυχίες και στις τρεις χώρες. Εννοείται όμως ότι είναι η Κύπρος και η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σημειώνεται συναφώς ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σχετική ηρεμία στο Αιγαίο. Εκτιμάται ότι σε αυτό συνέτεινε και η αποφασιστική στάση της Ελλάδας καθώς και η ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύς.

Συζητήθηκε επίσης και η προοπτική της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Ισραηλινοί σύνεδροι επεσήμαναν ότι μια τέτοια εξέλιξη ενώ θα είναι θετική δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με τα σημερινά δεδομένα ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των χωρών της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Όμως η Κύπρος δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει επαρκώς τον ενεργειακό της πλούτο χωρίς κάποιας μορφής συνεννόηση ή/και συνεργασία με την Τουρκία. Ενώ οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού δεν είναι θετικές, είναι δυνατό να προκύψουν εξελίξεις με επί μέρους βήματα στα πλαίσια μιας εξελικτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν εκτενώς οι προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και η στάση των τριών χωρών στο ζήτημα. Σε σχέση με την Τουρκία τονίσθηκε ότι η χώρα αυτή θα εξακολουθήσει να υιοθετεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ως μια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμιες αξιώσεις σε ένα διεθνές πολυπολικό σύστημα. Παρά ταύτα η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ και δεν θα έθετε θέμα για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.

Καθίσταται προφανές ότι το κυπριακό κράτος θα πρέπει τελικά να αντιληφθεί τη σημασία των δεξαμενών σκέψης και να ενισχύσει το έργο τους. Η παρουσία της Κύπρου στη διεθνή αγορά προβολής και διακίνησης ιδεών είναι επιβεβλημένη.

Οι Διοργανωτές του Συνεδρίου θεωρούν ότι η Σύνοδος του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ στη Λευκωσία αναμφίβολα αποτέλεσε ένα γεγονός-ορόσημο. Επαναβεβαιώθηκε επίσης ο βασικός στόχος της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα. Η επόμενη σύνοδος του Φόρουμ θα λάβει χώρα στην Ιερουσαλήμ σε ημερομηνία που θα καθορισθεί αργότερα.

Δείτε επίσης σχετικές δηλώσεις του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2023 ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ (Ράδιο Πρώτο, 22/6/2023)

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (SIGMA TV 22/6/2023)

 

Ακολουθήστε την Θεοδοσία Κυριάκου

Facebook page https://www.facebook.com/theodosia.kyriakou.page

Instagram https://www.instagram.com/theodosiakyriakou/

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα