ΥΓΕΙΑ

MpMRI – Η νέα μέθοδος που φέρνει επανάσταση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη!

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) είναι μια προηγμένη εξέταση εικόνων που συνδυάζει διάφορες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για να παράγει λεπτομερείς εικόνες ενός συγκεκριμένου όγκου του σώματος, όπως ο προστάτης

Συγκεκριμένα, η mpMRI συνδυάζει την ανατομική εικονογράφηση (T1-και T2-βαρυτική) με δύο ή περισσότερες λειτουργικές τεχνικές, όπως η διάχυση εικόνας (DWI), η δυναμική εικονογράφηση μετά την ενέσιμη διόδια (DCE), και η εικονογράφηση του φάσματος των χημικών αντιδράσεων (MRSI).

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στη φαρέτρα των διαγνωστικών εξετάσεων για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για την ανίχνευση ενός κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου από τη δακτυλική εξέταση και το PSA. Μερικοί την αποκαλούν «μαστογραφία του άνδρα» (manogram), θεωρώντας ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει το κύριο εργαλείο προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.

Η εξέταση διενεργείται σε μαγνητικούς τομογράφους υψηλής ευκρίνειας (πηνίο 3 Tesla). Δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, αν και συνήθως συστήνεται ήπια προετοιμασία εντέρου. Η εξέταση διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης με ακολουθία T2, μελέτη δυναμικής έγχυσης σκιαγραφικού (DCE), μελέτη δυναμικής σταθμισμένης διάχυσης (DWI), ενώ μπορεί να γίνει και φασματοσκοπική ανάλυση (spectroscopy).

Η περιφερική και η μεταβατική/κεντρική ανατομική ζώνη του προστάτη αξιολογούνται χωριστά. Για την αξιολόγηση των απεικονιζόμενων εστιακών βλαβών χρησιμοποιείται το Prostate Image Reporting and Data System (PIRADS, version 2.1), που εισήχθη από τη European Society of Urogenital Radiology (ESUR)

Η mpMRI θεωρείται “εξέταση-κλειδί” για τον καρκίνο του προστάτη λόγω της αυξημένης ευαισθησίας της στην ανίχνευση του καρκίνου. Επιπλέον, επιτρέπει την πιο ακριβή εκτίμηση της εξάπλωσης του καρκίνου μέσα και γύρω από τον προστάτη, πράγμα που είναι ουσιαστικό για τον σχεδιασμό της θεραπείας.

Η εξέταση γίνεται όπως ακριβώς και μια συμβατική μαγνητική τομογραφία, ενώ είναι ανώδυνη. Ο ασθενής αφαιρεί όποια μεταλλικά αντικείμενα φέρει και ξαπλώνει στο κρεβάτι του τομογράφου σε ύπτια θέση. Εκεί, του παρέχονται ειδικά ακουστικά για το θόρυβο.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των βιοψιών κατά περίπου 25%. Εάν η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία είναι φυσιολογική θεωρείται ασφαλής η παρακολούθηση έναντι της βιοψίας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι βοηθά στην ανίχνευση επιπλέον κλινικά σημαντικών καρκίνων κατά περίπου 20% σε σχέση με την τυφλή βιοψία.

Κολωνός – Απαγόρευσαν στην 12χρονη να βλέπει τη μητέρα της στη φυλακή

[Video] Γλάρος λάτρης του… junk food! Κλέβει γαριδάκια και κρουασάν από περίπτερο!

Την Κυριακή ορκίζεται η νέα Βουλή

Θάλασσα, ταβερνάκια και διαμονή χωρίς να ξοδέψεις μισό μισθό: Τρεις προορισμοί-outsiders κοντά στην Αθήνα που θα λατρέψεις

Recent Posts

Αποδράστε σε ένα χωριό με γαλαζοπράσινα νερά μόλις 1 ώρα από την Αθήνα!

Το Δασκαλειό Κερατέας είναι ένας μικρός οικισμός στη νοτιοανατολική Αττική, που αποτελεί μια αληθινή όαση…

2 ώρες ago

Πέθανε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας μετά από 22 χρόνια σε κώμα

Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου του Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο της Χάνα Νάκενμπεργκ, μιας…

3 ώρες ago

ΦΡΙΧΤΟ – Ιερέας ασελγούσε σε 12χρονο αγόρι. Πως το κατάλαβαν οι γονείς

Ένας άνδρας 40 ετών, ιερέας, συνελήφθη στην περιοχή του Ναυπλίου για ασέλγεια σε ένα 12χρονο…

5 ώρες ago

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει έως και 50 τύπους καρκίνου!

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS)…

8 ώρες ago

Η βιταμίνη που εγγυάται να κάνει την απώλεια βάρους “παιχνιδάκι”

Ποια είναι η βιταμίνη που αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο στην απώλεια βάρους; Και ποιες οι…

10 ώρες ago

Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Χίου: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Φρουροί του Αιγαίου

Για μια ακόμα φορά οι Φρουροί του Αιγαίου μας ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα. Αυτό φάνηκε…

14 ώρες ago