Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) είναι μια προηγμένη εξέταση εικόνων που συνδυάζει διάφορες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για να παράγει λεπτομερείς εικόνες ενός συγκεκριμένου όγκου του σώματος, όπως ο προστάτης
Συγκεκριμένα, η mpMRI συνδυάζει την ανατομική εικονογράφηση (T1-και T2-βαρυτική) με δύο ή περισσότερες λειτουργικές τεχνικές, όπως η διάχυση εικόνας (DWI), η δυναμική εικονογράφηση μετά την ενέσιμη διόδια (DCE), και η εικονογράφηση του φάσματος των χημικών αντιδράσεων (MRSI).
Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) αποτελεί τη νεότερη προσθήκη στη φαρέτρα των διαγνωστικών εξετάσεων για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για την ανίχνευση ενός κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου από τη δακτυλική εξέταση και το PSA. Μερικοί την αποκαλούν «μαστογραφία του άνδρα» (manogram), θεωρώντας ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει το κύριο εργαλείο προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.
Η εξέταση διενεργείται σε μαγνητικούς τομογράφους υψηλής ευκρίνειας (πηνίο 3 Tesla). Δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, αν και συνήθως συστήνεται ήπια προετοιμασία εντέρου. Η εξέταση διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης με ακολουθία T2, μελέτη δυναμικής έγχυσης σκιαγραφικού (DCE), μελέτη δυναμικής σταθμισμένης διάχυσης (DWI), ενώ μπορεί να γίνει και φασματοσκοπική ανάλυση (spectroscopy).
Η περιφερική και η μεταβατική/κεντρική ανατομική ζώνη του προστάτη αξιολογούνται χωριστά. Για την αξιολόγηση των απεικονιζόμενων εστιακών βλαβών χρησιμοποιείται το Prostate Image Reporting and Data System (PIRADS, version 2.1), που εισήχθη από τη European Society of Urogenital Radiology (ESUR)
Η mpMRI θεωρείται “εξέταση-κλειδί” για τον καρκίνο του προστάτη λόγω της αυξημένης ευαισθησίας της στην ανίχνευση του καρκίνου. Επιπλέον, επιτρέπει την πιο ακριβή εκτίμηση της εξάπλωσης του καρκίνου μέσα και γύρω από τον προστάτη, πράγμα που είναι ουσιαστικό για τον σχεδιασμό της θεραπείας.
Η εξέταση γίνεται όπως ακριβώς και μια συμβατική μαγνητική τομογραφία, ενώ είναι ανώδυνη. Ο ασθενής αφαιρεί όποια μεταλλικά αντικείμενα φέρει και ξαπλώνει στο κρεβάτι του τομογράφου σε ύπτια θέση. Εκεί, του παρέχονται ειδικά ακουστικά για το θόρυβο.
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των βιοψιών κατά περίπου 25%. Εάν η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία είναι φυσιολογική θεωρείται ασφαλής η παρακολούθηση έναντι της βιοψίας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι βοηθά στην ανίχνευση επιπλέον κλινικά σημαντικών καρκίνων κατά περίπου 20% σε σχέση με την τυφλή βιοψία.
Κολωνός – Απαγόρευσαν στην 12χρονη να βλέπει τη μητέρα της στη φυλακή
[Video] Γλάρος λάτρης του… junk food! Κλέβει γαριδάκια και κρουασάν από περίπτερο!
Την Κυριακή ορκίζεται η νέα Βουλή
Θάλασσα, ταβερνάκια και διαμονή χωρίς να ξοδέψεις μισό μισθό: Τρεις προορισμοί-outsiders κοντά στην Αθήνα που θα λατρέψεις