25.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης των πολιτών για τα καύσιμα & το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Must read

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη στoν Γιώργο Κουβαρά στην Ε.Ρ.Τ., ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε: Στις τουρκικές προκλήσεις, στην πορεία της οικονομίας και στη στήριξη των πολιτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ότι “η Τουρκία ήταν αυτή η οποία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, και αφ’ ότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον Ο.Η.Ε., υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό. Δεν θέλω να κάνω κάποια εκτίμηση για το ποια θα είναι  η επόμενη κίνηση της Τουρκίας. Το ζητούμενο των καιρών μας είναι  πως θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος  συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών. Εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση αυτών.

Θα κάνουμε ότι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.
Δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το Καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο. Έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια, αλλά δεν έχουμε -και εύχομαι να μη φτάσουμε εκεί- ένταση στο πεδίο. Σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι  πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.

Η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές εναντίον της προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος και στην Τουρκία ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να την απειλεί. Σίγουρα σε κανένα διεθνές φόρουμ δε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ΄ ελάχιστον πιστευτή”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων.  Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.

Όσον αφορά  τη στήριξη των πολιτών,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρέμβαση ενίσχυσης για τις αυξήσεις στη βενζίνη την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, είπε ότι:
“Πριν από ένα, πριν από δύο μήνες το ζήτημα ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα. Ερχόμαστε και το διορθώνουμε. Την Παρασκευή η πλατφόρμα ανοίγει και οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να εισάγουν τα στοιχεία τους και να πάρουν επιστροφή έως και 600 ευρώ για αυτά τα οποία πλήρωσαν παραπάνω από τον μήνα Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Θα πάρουν πίσω περίπου το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης. Και ήδη οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι, ειδικά στις επιχειρήσεις. Έγινε μια σημαντική παρέμβαση όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, πράγματι, η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένη τιμή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους στην βενζίνη. Δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους που έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και λιγότερο τους φτωχούς. Όμως, θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών, αλλά τους επόμενους μήνες”.

 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα