25.1 C
Athens
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Λουκάς Φουρλάς: η παρούσα συμφωνία για ασφαλιστική κάλυψη των επιζώντων απο τον καρκίνο είναι μόνο η αρχή

Must read

Οι επιζώντες από τον καρκίνο θα μπορούν πλέον να τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης έπειτα από την συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επιμέλεια Θεοδοσία Κυριάκου

Σε περίοδο δέκα χρόνων από την ημέρα θεραπείας τους θα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται οι άνω των 18 ετών επιζώντες από τον καρκίνο και σε πέντε χρόνια τα παιδιά που είχαν νοσήσει όταν ήταν ακόμη ανήλικα. Αυτό περιλαμβάνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο του μέτρου που αφορά το Δικαίωμα στη Λήθη, για σκοπούς δανειοδότησης πρώτης κατοικίας.

Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης που πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτης Λουκάς Φουρλάς, με θέμα «Δικαίωμα στη Λήθη», ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε τόσο στην συμφωνία, όσο και στο περιεχόμενό της.
«Αυτό που καταφέραμε είναι η αρχή για να σταματήσει αυτή η αδικία σε όσα άτομα είχαν την ατυχία να διαγνωστούν με καρκίνο ή με κάποια άλλη ασθένεια. Δεν θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα», είπε. Εξέφρασε παράλληλα την ευχαρίστησή του από την θετική στάση τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των τραπεζών, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή έδειξαν ενδιαφέρον ώστε να λυθεί αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε πως η άμεση ευαισθητοποίηση στο εν λόγω θέμα έφερε και τα θεμιτά αποτελέσματα. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το Δικαίωμα στη Λήθη πανευρωπαϊκά και αυτό τιμά την χώρα μας.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά να διεκπεραιώσουμε. Είναι από τις στιγμές που νοιώθει κάποιος ο οποίος εμπλέκεται με την πολιτική χρήσιμος και αυτό είναι η αποστολή όλων όσων είμαστε ταγμένοι σε αυτό».

Στην ομιλία της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε πως το Δικαίωμα στη Λήθη το έχει αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής που αφορά  το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε άτομα με ιστορικό καρκίνου. «Οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν πια και δεν νοείται, να στερούνται πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν κοινωνικές αλλά και οικονομικές διακρίσεις και το Δικαίωμα στη Λήθη αφορά στην ισότητα και την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων», είπε.

Τόνισε ότι, το ποσοστό ίασης των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι αρκετά υψηλό, γύρω στο 80%, σημειώνοντας πως αν και υπάρχει μια αλματώδης πρόοδος στην ιατρική, δεν έχει περάσει στις εμπορικές πρακτικές. «Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το Δικαίωμα στη Λήθη είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κάνουμε μια θετική αλλαγή», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αντρέας Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, σημείωσε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες ετοίμασαν άμεσα την πρότασή τους για το Δικαίωμα στη Λήθη, η οποία περιλαμβάνει ότι οι άνω των 18 ετών θα έχουν δικαίωμα στη Λήθη όταν περάσουν 10 χρόνια και οι ανήλικοι σε 5 χρόνια. «Η βασική αρχή της ασφάλισης είναι όταν οι πολλοί προστατεύουν τους λίγους. Το Δικαίωμα στη Λήθη θα μπορεί να επιτρέψει στους συμπολίτες μας να γίνουν μέρος των πολλών και να εντάξουμε όσους ατύχησαν να νοσήσουν από καρκίνο ανάμεσα στους πολλούς».

Ο Ανδρέας Κωστουρής, υπεύθυνος Επικοινωνίας Συνδέσμου Τραπεζών, έστειλε το μήνυμα ότι ο τραπεζικός τομέας είναι εδώ και θα στηρίξει όσο μπορεί την όλη διαδικασία.

Τις δικές τους εμπειρίες εξιστόρησαν οι επιζώντες από τον καρκίνο Ραφαήλ Στυλιανού και Χριστίνα Ανδρέου, τονίζοντας τις διακρίσεις που αντιμετώπισαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τους στερούσαν το δικαίωμα της ασφάλειας αλλά και της σύναψης στεγαστικού δανείου. Συγκίνησαν ωστόσο, όταν αναφέρθηκαν στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μπορεί να απολαμβάνει τα αυτονόητα. «Γιατί πρέπει να δίνω αυτό τον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτό που ζητώ είναι το Δικαίωμα στη Λήθη, το δικαίωμα της ισότητας», είπε η Χριστίνα Ανδρέου. «Νίκησα τη λευχαιμία δύο φορές, όχι όμως το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραφαήλ Στυλιανού.

 

Ακολουθήστε την Θεοδοσία Κυριάκου

Facebook page https://www.facebook.com/theodosia.kyriakou.page

Instagram https://www.instagram.com/theodosiakyriakou/

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Kalimera-Ellada.gr.. Ακολουθήστε το  Kalimera-Ellada.gr σε InstagramFacebook και Twitter. και LinkedIn.
 
 

Πρόσφατα Νέα

Google NewsΑκολούθησε το Kalimera-Ellada.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Νέα